Навигационна пътека

Бизнесмен, четящ вестник ©EC

С възстановяването на икономиката страните от ЕС ще трябва постепенно да отменят кризисните мерки. Въпросът е кога?

Най-тежката рецесия от Втората световна война насам вече доведе до загубата на 4 млн. работни места, създадени в Европа през миналото десетилетие. Тъй като безработицата продължава да расте, макар и с по-бавно темпо, очаква се до края на 2010 г. броят на тези работни места да достигне 7,5 млн.

Но пораженията можеше да са много по-тежки. Според публикуван днес доклад на ЕС нарастването на безработицата не е било толкова рязко, колкото е можело да се очаква с оглед на намаляването на производството. В доклада се посочва, че ефектът от кризата върху трудовите пазари е бил смекчен благодарение на съчетанието от кризисни мерки и финансова помощ от ЕС.

Когато икономическата криза обхвана Европа, повечето страни предприеха мерки за предотвратяване на масови уволнения. Част от тях разшириха обхвата на системите за социална закрила, за да включат повече безработни, и предприеха стъпки за ограничаване на заплащането, предимно на държавните служители. Много страни увеличиха финансовата помощ за схеми, насърчаващи предприятията да позволяват на служителите си да работят на непълно работно време, вместо да бъдат уволнени.

Според доклада тези мерки са спасили десетки хиляди работни места. Но те трябваше да бъдат временни. Сега икономиката се възстановява и Комисията предупреждава, че подобни мерки могат да попречат на икономическия растеж и да доведат до удължаване на безработицата.

Според доклада страните с най-силни икономики трябва да започнат да отменят свързаните със заетостта субсидии и други схеми за защита на работниците и да продължат дългосрочните реформи, за да станат трудовите пазари по-гъвкави и сигурни.

А какво ще стане със страните, където перспективите не са толкова оптимистични, и по-специално с тези, които натрупаха големи бюджетни дефицити, опитвайки се да спасят своите икономики? Комисията им препоръчва да пренасочат усилията си от защита към създаване на работни места, така че безработните да не останат в това състояние дълго време. Все пак Комисията добавя, че държавите, в които се очаква през следващата година загубите на работни места да бъдат най-големи, имат основание да оставят мерките в сила за известно време.

Докладът ще бъде изпратен на министрите на труда от ЕС в рамките на подготовката на нов план за заетост и растеж в Съюза. Срокът на предишния подобен план - Лисабонската стратегия - изтича през 2010 г.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки