Cale de navigare

În Europa, 16% dintre cetăţeni se simt discriminaţi - 10/11/2009

Metalurgist în scaun cu rotile © CE

Numeroşi europeni consideră că discriminarea pe criterii de vârstă este o problemă din ce în ce mai des întâlnită.

Cel mai recent sondaj realizat de UE arată că temerile conform cărora vârsta poate reprezenta un dezavantaj pe piaţa locurilor de muncă câştigă teren în contextul recesiunii.

Circa 58% din cetăţenii UE consideră că discriminarea pe criterii de vârstă a devenit o problemă frecventă în ţara lor - anul trecut, numărul acestora nu depăşea 42%. Şi mai mulţi dintre ei (64%) se tem că lucrătorii din Europa se vor confrunta mai des cu astfel de situaţii, dată fiind criza economică.

Sondajul nu a urmărit însă să stabilească dacă persoanele care se consideră discriminate sunt văzute ca fiind prea tinere sau prea bătrâne. Se pare că această atitudine a opiniei publice reflectă rata ridicată a şomajului în rândul tinerilor, dar se observă, în acelaşi timp, că persoanele cu vârsta de peste 40 de ani sunt cele care se plâng cel mai mult de discriminare pe criterii de vârstă.

Sondajul Englishfrançais a fost realizat în cursul a două săptămâni, în lunile mai şi iunie. Au fost intervievaţi aproape 27 000 de cetăţeni din 30 de ţări - cele 27 de state membre, plus 3 ţări candidate la aderare (Croaţia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei şi Turcia). Au fost vizate şase forme de discriminare, pe criterii de etnie, sex, vârstă, handicap, orientare sexuală şi religie.

Noi curente de opinie s-au semnalat şi în ceea ce priveşte discriminarea persoanelor cu handicap. Un sondaj similar arăta anul trecut că majoritatea respondenţilor considerau această formă de discriminare ca fiind rar întâlnită. Acum, cei mai mulţi declară că această atitudine este mai degrabă larg răspândită şi că lucrurile se pot agrava odată cu creşterea şomajului.

Totuşi, numărul cetăţenilor care afirmă că au fost victimele unui tratament discriminatoriu rămâne acelaşi ca şi anul trecut (16%).

Cifrele sunt neschimbate şi în cadrul analizei pe tipuri de discriminare. De exemplu, nu s-au înregistrat creşteri în ceea ce priveşte numărul persoanelor discriminate pe criterii de vârstă sau sex.

Principala problemă rămâne, în continuare, discriminarea pe criterii etnice: 61% din respondenţi (procentaj aproape neschimbat faţă de anul trecut) au declarat că acest tip de discriminare este des întâlnit în ţara în care trăiesc. Pe locul doi se situează discriminarea pe criterii de vârstă (58%).

Rezultatele sondajului vor fi discutate în cadrul unui summit european privind egalitatea, care va avea loc la Stockholm, săptămâna viitoare.

UE a început să monitorizeze atitudinea opiniei publice faţă de discriminare începând din 2006, într-o campanie menită să-i ajute pe cetăţeni să-şi cunoască mai bine drepturile. Cel mai recent sondaj arăta că doar unul din trei europeni îşi cunoaşte drepturile în acest domeniu.

Mai multe detalii despre combaterea discriminării în UE

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile