Διαδρομή πλοήγησης

Το 16% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα διακρίσεων. - 10/11/2009

Εργαζόμενος με αναπηρία σε μεταλλουργείο  © EC

Το πρόβλημα των διακρίσεων λόγω ηλικίας γίνεται ολοένα εντονότερο. Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι.

Εξαιτίας της ύφεσης ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η ηλικία αποτελεί μειονέκτημα στην αγορά εργασίας. Αυτό δείχνει η τελευταία έρευνα της ΕΕ για τη διακριτική μεταχείριση.

Το 58% περίπου των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι οι διακρίσεις λόγω ηλικίας είναι έντονο πρόβλημα στη χώρα τους. Πριν από έναν χρόνο το ποσοστό αυτό ήταν 42%. Ακόμη μεγαλύτερο (64%) είναι το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίζουν περισσότερες προκαταλήψεις τέτοιου είδους ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα δεν επεδίωξε να προσδιορίσει αν οι διακρίσεις αυτές αφορούν την πολύ νεαρή ή την πολύ μεγάλη ηλικία. Η έρευνα δείχνει ότι η νέα αυτή τάση της κοινής γνώμης αντικατοπτρίζει τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους. Παράλληλα όμως αναφέρει ότι τα άτομα άνω των 40 ετών είναι πιο πιθανό να διαμαρτύρονται για διακρίσεις λόγω ηλικίας.

Η έρευνα Englishfrançais διήρκησε δύο εβδομάδες τον Μάιο και τον Ιούνιο. Σε αυτήν συμμετείχαν σχεδόν 27.000 άτομα από τις 27 χώρες της ΕΕ και τις 3 υποψήφιες χώρες, την Κροατία, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Τουρκία. Οι ερωτήσεις αφορούσαν έξι μορφές διακρίσεων: λόγω εθνοτικής καταγωγής, λόγω φύλου, λόγω ηλικίας, λόγω αναπηρίας, λόγω γενετήσιου προσανατολισμού και λόγω θρησκείας.

Παρόμοια αλλαγή της κοινής γνώμης παρατηρήθηκε σε ό,τι αφορά τις διακρίσεις εις βάρος ατόμων με αναπηρία. Περυσινή έρευνα είχε δείξει ότι στην πλειονότητά τους οι ερωτηθέντες θεωρούσαν σπάνια αυτή τη μορφή διακρίσεων. Σήμερα οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το πρόβλημα αυτό είναι διαδεδομένο και ενδέχεται να επιδεινωθεί καθώς τα ποσοστά ανεργίας εξακολουθούν να αυξάνονται.

Εντούτοις, το ποσοστό των ατόμων που ανέφεραν ότι έχουν προσωπική εμπειρία άνισης μεταχείρισης το περασμένο έτος -ανεξαρτήτως λόγου- παρέμεινε συνολικά σταθερό στο 16%.

Το ίδιο συνέβη και όταν οι διακρίσεις χωρίστηκαν σε κατηγορίες. Για παράδειγμα, δεν σημειώθηκε αύξηση του ποσοστού των ερωτηθέντων που είχαν πράγματι βιώσει διακρίσεις λόγω ηλικίας ή φύλου.

Οι διακρίσεις εις βάρος εθνοτικών ομάδων εξακολουθούν να θεωρούνται το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς το 61% αναφέρει ότι πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο στη χώρα του. Το ποσοστό αυτό είναι περίπου το ίδιο με το περυσινό. Σήμερα όμως δεν απέχει πολύ από το ποσοστό που αφορά την ηλικία (58%).

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να συζητηθούν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα στη Στοκχόλμη.

Η ΕΕ άρχισε να καταγράφει τις τάσεις της κοινής γνώμης για το θέμα των διακρίσεων το 2006, στο πλαίσιο εκστρατείας με στόχο να κάνει γνωστά στους πολίτες τα δικαιώματά τους. Η τελευταία έρευνα έδειξε ότι μόνον ένας στους τρεις Ευρωπαίους γνωρίζει τα δικαιώματά του στο θέμα των διακρίσεων.

Περισσότερες πληροφορίες για την καταπολέμηση των διακρίσεων στην ΕΕ

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι