Navigacijska pot

Vas mika delo v tujini? - 22/09/2009

Zaposlitveni sejmi po Evropi predstavljajo prednosti dela v tujini.

Podjetja, ki poslujejo v Evropski uniji, pogosto tožijo, da se evropski delavci neradi selijo v tujino zaradi dela. Ali je recesija spremenila odnos do dela v tujini? Na to vprašanje naj bi pomagali odgovoriti letošnji evropski zaposlitveni dnevi, s katerimi želi EU spodbuditi mobilnost delavcev.

Zaposlitvene sejme bo v naslednjih tednih organiziralo več kot 200 evropskih mest. Sejmi, ki jih pomaga organizirati mreža evropskih zavodov za zaposlovanje EURES, so priložnost za predstavitev prednosti dela v drugi državi EU.

Lani je zaposlitvene sejme obiskalo približno 150 000 iskalcev zaposlitve, nekateri med njimi so dobili priložnost za razgovor z bodočim delodajalcem že na sejmu. Letos naj bi bilo število obiskovalcev še večje, saj je stopnja brezposelnosti višja.

Za državljane EU ni ovir za delo v drugi državi članici (čeprav za delavce iz Slovenije in drugih novejših držav članic še vedno veljajo nekatere omejitve), vendar jih le malo izkoristi to pravico. Prebivalci Evrope kljub neštetim priložnostim, ki jih ponuja odprti trg dela, svoj poklic še vedno najraje opravljajo samo v eni državi, ponavadi v svoji domovini.

Večja mobilnost delavcev bi lahko ublažila brezposelnost in povečala produktivnost, s čimer bi se okrepilo tudi evropsko gospodarstvo. V načrtu okrevanja EU je prožna in mobilna delovna sila eden od prednostnih ciljev.

Po zadnjih podatkih živi v tujini približno 5 milijonov evropskih prebivalcev, kar je približno 2,2 % celotne delovne sile. Število evropskih delavcev na delu v drugi državi članici je sicer nekoliko višje kot pred leti, vendar še vedno ne dosega rasti deleža državljanov tretjih držav, ki so na delu v EU (3,8 % delovne sile EU).

Evropski državljani med razlogi za nenaklonjenost selitvi v tujino navajajo morebitne negativne posledice za družinsko življenje ter težave pri učenju novega jezika in prilagajanju na novo kulturo. Skrbi jih tudi možnost socialnega varstva v tujini in priznavanje kvalifikacij.

Evropska komisija si prizadeva za večjo preglednost trgov dela in za zaščito pravic delavcev, ki se preselijo v drugo državo članico. Res pa je, da je kljub povezanemu trga dela v Evropski uniji še vedno veliko ovir za mobilnost delavcev.

Življenje in delo v državah članicah EU

Zaposlitveni dnevi v Bruslju

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave