Navigointipolku

Lähtisitkö töihin ulkomaille? - 22/09/2009

Työmessuilla esitellään mahdollisuuksia työskennellä muualla EU:ssa.

EU:ssa toimivat yritykset ovat pitkään valittaneet sitä, että kansalaiset ovat haluttomia muuttamaan parempien töiden perässä. Onko taantuma saanut työntekijöitä toisiin ajatuksiin? Työntekijöiden liikkuvuutta pyritään edistämään EU:ssa vuosittain järjestettävillä työpaikkapäivillä.

Työpaikkapäivät-messutapahtuma järjestetään lähiviikkoina yli 200:ssa Euroopan kaupungissa. Järjestelyissä on mukana myös eurooppalainen työnvälitysverkosto Eures. Päivien tavoitteena on esitellä toisessa EU-maassa työskentelyn mahdollisuuksia ja etuja.

Viime vuonna työpaikkapäiville osallistui noin 150 000 työnhakijaa, joista monet pääsivät työhaastatteluun saman tien. Osallistujia odotetaan tänä vuonna olevan vielä enemmän, koska työttömyys on lisääntynyt.

Vain harvat EU-kansalaiset hyödyntävät mahdollisuutta työskennellä toisessa EU-maassa. Suurin osa ihmisistä haluaa tehdä työuransa yhdessä maassa, joka useimmiten on heidän kotimaansa, vaikka avoimet työmarkkinat tarjoaisivatkin lukemattomia mahdollisuuksia.

Jos työntekijät liikkuisivat enemmän maasta toiseen, työttömyys voisi vähetä ja tuottavuus kasvaa, mikä antaisi taloudelle piristysruiskeen. EU:n elvytyssuunnitelmiin kuuluu työvoiman liikkuvuuden ja joustavuuden lisääminen.

Selvityksen mukaan noin 5 miljoonaa eurooppalaista eli suunnilleen 2,2 % työvoimasta asuu jossakin muussa EU-maassa kuin kotimaassaan. Osuus on hieman suurempi kuin muutamaa vuotta aiemmin, mutta EU:n ulkopuolelta tulevien työntekijöiden määrä kasvaa vielä nopeammin. Heitä on nyt 3,8 % EU:n työvoimasta.

Tutkimusten mukaan eurooppalaisten muuttohaluttomuus johtuu muun muassa siitä, että he pelkäävät muuton vaikeuttavan perhe-elämäänsä. Ongelmaksi koetaan myös uuden kielen omaksuminen ja uuteen kulttuuriin sopeutuminen. Samoin huolta aiheuttavat sosiaalipalvelujen saanti ja ammattipätevyyden tunnustaminen ulkomailla.

EU pyrkii tekemään työmarkkinoista entistä avoimemmat ja suojelemaan toisiin EU-maihin muuttavien kansalaisten oikeuksia. Yhdentyneistä työmarkkinoista huolimatta työntekijöiden liikkuvuudelle on kuitenkin edelleen monia esteitä.

Eläminen ja työskentely EU-maissa

Työpaikkapäivät Brysselissä

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä