Навигационна пътека

Искате да работите в чужбина? - 22/09/2009

Дни на заетостта популяризират ползите от работата в друга страна от ЕС.

Работещите в ЕС компании от дълго време се оплакват от нежеланието на европейците да се преместят другаде заради по-добри работни места. Дали рецесията е променила нагласите на работниците? Тазгодишният Ден на заетостта - проява в ЕС, целяща насърчаване на трудовата мобилност - ще хвърли известна светлина по въпроса.

Повече от 200 европейски града са домакини на дни на заетостта през следващите седмици. Организирани с помощта на EURES - европейската служба по заетостта - дните на заетостта са форум за обсъждане на ползите от работата в друга държава от ЕС.

В миналогодишните дни на заетостта участваха около 150 000 търсещи работа, като някои от тях успяха да си уредят интервю на място. Очаква се участието през тази година да бъде още по-голямо, като се има предвид нарастването на безработицата.

Гражданите на ЕС имат право да работят в други страни от Съюза (въпреки че за новоприетите страни все още са в сила някои ограничения), но относително малко хора се възползват от това право. Въпреки предлаганите от отворения трудов пазар големи възможности, европейците като цяло са склонни да работят само в една страна, обикновено тяхната собствена.

По-голяма мобилност на тези работници може да намали безработицата и да стимулира производителността - нещо, от което икономиката силно се нуждае. Приоритет на плана на ЕС за възстановяване е по-склонната към промени и гъвкава работна сила.

Около 5 млн. европейци - около 2,2 % от работната сила - живеят в различна от тяхната страна от ЕС, според ново проучване. Цифрата е малко по-висока в сравнение с преди няколко години, но не нараства толкова бързо, колкото тази за граждани на страни извън ЕС, които в момента са 3,8 % от работната сила на Съюза.

Запитани защо не желаят да се преместят да живеят другаде, европейците посочват като причини опасенията от въздействието на подобна стъпка върху семейния живот или трудността на научаването на нов език и адаптирането към нова култура. Те се безпокоят и за достъпа до социални услуги и признаването на квалификациите им в чужбина.

ЕС предприе стъпки за по-голяма прозрачност на трудовите пазари и за защита на правата на хората, преместващи се в друга държава от Съюза. Въпреки интегрирания трудов пазар, все още има много юридически пречки пред трудовата мобилност.

Живот и работа в страните от ЕС

Ден на заетостта в Брюксел

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки