Navigacijska pot

Ženska potiska voziček v tekstilni tovarni ©Reporters

Anketa – Evropski državljani črnogledi glede zaposlovanja.

Vsakega tretjega državljana EU zelo skrbi izguba zaposlitve. Še več pa se jih boji, da bo v naslednjih mesecih njihov zakonec ali otrok ostal brez dela.

Rezultati junijske raziskave English (en) français (fr) , ki jo je naročila Evropska komisija, ne presenečajo. Evropska unija si močno prizadeva, da bi se izvila iz primeža največje recesije v povojnem obdobju. Letos se bo gospodarska rast verjetno znižala za 4 %. Reševalni načrt za spodbujanje gospodarstva bi moral obroditi prve sadove leta 2010, vendar bo do takrat v gospodarstvu delo izgubilo že približno 8,5 milijonov ljudi.

„Evropski državljani se upravičeno bojijo posledic krize za delovna mesta in družine,“ je dejal komisar za zaposlovanje Vladimír Špidla „Zato smo v Evropski uniji že na samem začetku krize sprejeli ukrepe, da bi omejili posledice krize za delovna mesta.”

Špidla je navedel nov predlog EU za sistem mikroposojil – malih posojil za ustanovitev malih podjetij ali razširitev že obstoječih.

Evropska komisija želi takoj sprostiti več denarja za usposabljanje ob delu in povečati sredstva za pomoč delavcem pri prilagajanju na spremembe v svetovni trgovini.

Sedem od desetih anketirancev je menilo, da so ti ukrepi pozitivni. Tretjina anketirancev pa je menila, da bi EU morala nameniti še več sredstev za odpiranje novih delovnih mest.

V zadnjem letu so vsaj 4 milijoni ljudi izgubili delo, stopnja brezposelnosti se je pri mladih hitreje povečevala. Po podatkih statističnega urada EU je v prvih treh mesecih letošnjega leta brezposelnost med Evropejci DeutschEnglishfrançais, mlajšimi od 25 let, presegla 18 % – kar je več kot dvakrat več od stopnje 8,3 % vseh brezposelnih delavcev.

Evropska komisija spodbuja podjetja po vsej EU, naj se zavežejo, da bodo sprejela 5 milijonov vajencev ali pripravnikov in tako omogočila mladim, da vstopijo na trg dela.

EU ukrepa proti recesiji

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave