Kruimelpad

Vrouw duwt karretje in een textielfabriek ©Reporters

Veel Europeanen zijn somber over de werkgelegenheid, zo blijkt uit een enquête.

Een op de drie Europeanen is "erg bezorgd" over zijn baan. Een nog groter deel vreest dat hun partner of een van hun kinderen in de komende maanden zonder werk zal komen te zitten.

Deze resultaten van een opiniepeiling English (en) français (fr) die de EU in juni heeft laten uitvoeren, wekken nauwelijk verbazing. Europa probeert zich te ontworstelen aan de zwaarste naoorlogse recessie: de economie zal dit jaar met vermoedelijk 4% krimpen. De monetaire en fiscale maatregelen zullen waarschijnlijk pas in 2010 effect gaan sorteren, maar dan zullen al zo'n 8,5 mensen hun baan hebben verloren.

"Het is niet meer dan logisch dat de mensen in Europa zich zorgen maken over de gevolgen van de crisis voor hun werk en hun gezin," zegt werkgelegenheidscommissaris Vladimir Špidla. "Daarom is de Europese Unie al vanaf het begin van de crisis maatregelen aan het nemen om de gevolgen voor de werkgelegenheid zo klein mogelijk te houden."

Hij wijst op het EU-voorstel voor een systeem van microkredieten: kleine leningen die mensen moeten helpen een eigen bedrijfje te beginnen of een bestaand bedrijfje uit te breiden.

De Commissie wil ook snel meer geld vrijmaken voor scholing en de mogelijkheden van het fonds voor aanpassing aan de globalisering verruimen.

Op de vraag naar wat zij van dergelijke plannen vinden, hebben zeven op de tien Europeanen positief gereageerd. Een derde van de ondervraagden vindt dat de EU nog meer geld voor nieuwe werkgelegenheid moet uittrekken.

Minstens 4 miljoen mensen zijn in het afgelopen jaar hun baan kwijtgeraakt en vooral jongeren worden het slachtoffer. Volgens het bureau voor statistiek van de EU is de werkgelegenheid voor Europeanen onder de 25 DeutschEnglishfrançais in het eerste kwartaal met 18% toegenomen. Dat is meer dan het dubbele van het gemiddelde cijfer van 8,3% voor de hele beroepsbevolking.

Om jongeren te helpen weer voet aan de grond te krijgen op de arbeidsmarkt, probeert de Commissie het bedrijfsleven in de hele EU te bewegen om 5 miljoen jongeren een leercontract of stageplaats te geven.

EU-aanpak van de recessie

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links