Navigációs útvonal

Textilgyári munkásnő ©Reporters

A 2009 júniusában elvégzett Eurobarométer felmérés szerint az európaiak borúlátóan ítélik meg munkaerő-piaci kilátásaikat.

Minden harmadik európai polgár komolyan tart attól, hogy elveszíti állását, és még több azoknak a száma, akik attól félnek, hogy az elkövetkező hónapok során házastársuk vagy gyermekük munkanélkülivé válik.

Az Európai Unió megbízásából júniusban elvégzett Eurobarométer felmérés English (en) français (fr) eredménye aligha tekinthető meglepőnek. Európa gigászi küzdelmek árán próbálja megtalálni a kivezető utat a jelenlegi gazdasági válságból, melyhez foghatót a II. világháború óta nem élt át kontinensünk. A krízis hatására idén a gazdaság várhatóan 4%-kal esik majd vissza. A pénzügyi és adópolitikai ösztönzést szolgáló intézkedések nagy valószínűséggel csak 2010-ben kezdik el éreztetni hatásukat, ám addigra – becslések szerint – 8,5 millió munkahely szűnik meg az európai gazdaságban.

„Az európaiak – érthető módon – tartanak attól, hogy a válság kedvezőtlen hatással lesz állásukra és családjukra” – nyilatkozta Vladimír Špidla, az Európai Bizottság foglalkoztatásért felelős tagja. „Ezért hoztunk és hozunk európai szinten intézkedéseket a krízis kirobbanása óta annak érdekében, hogy a munkahelyek a lehető legkisebb mértékben szenvedjék meg a válságot.”

A biztos példaként említette azt az uniós javaslatot, melynek célja, hogy Európában mikrohitelrendszer jöjjön létre. Az elképzelések értelmében a rendszer kis összegű hitelekkel segíti majd az új vállalkozások indítását és a már működő vállalkozások bővítését.

A Bizottság ezen túlmenően további források felszabadítását szorgalmazza szakképzési célokra, és bővíteni kívánja azoknak a körét, akik igénybe vehetik az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap által nyújtott támogatást. Az alap a munkavállalóknak segít alkalmazkodni a globális kereskedelmi viszonyok változásaihoz.

Az Eurobarométer felmérés során a válaszadók 70%-a kedvezően vélekedett az Európai Unió által hozott intézkedésekről. Egyharmaduk szerint hasznos lenne, ha az EU növelné az állásteremtésre fordított források összegét.

Az elmúlt évben legalább 4 millió ember vesztette el állását az Európai Unióban. A munkanélküliség legnagyobb ütemben a fiatalok között szedi áldozatait. Az Európai Unió statisztikai hivatalának múlt heti jelentése szerint a 25 év alatti európaiak körében a munkanélküliség DeutschEnglishfrançais az idei év első negyedében meghaladta a 18%-ot. Ez több mint kétszerese a teljes munkaerőre számított 8,3%-os aránynak.

A Bizottság támogatni kívánja a fiatalok munkaerő-piaci elhelyezkedését. Célja, hogy az európai cégek Unió-szerte vállalják, hogy a jövőben 5 millióval több fiatal számára biztosítanak szakmai képzési lehetőségeket.

EU – tettekkel a válság ellen

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek