Navigointipolku

Epävarmuus vallitsee työmarkkinoilla - 27/07/2009

Nainen työntää kärryjä tekstiilitehtaassa ©Reporters

Tutkimus osoittaa, että eurooppalaisten mielestä työnäkymät ovat synkkiä.

Joka kolmas eurooppalainen on hyvin huolissaan työpaikkansa menettämisestä ja vielä useampi pelkää, että puoliso tai lapsi joutuu työttömäksi tulevina kuukausina.

Kesäkuussa toteutetun EU:n tilaaman tutkimuksen English (en) français (fr) tulokset eivät ole yllättäviä. Talous supistunee tänä vuonna noin neljä prosenttia, ja Eurooppa kamppailee selviytyäkseen sodanjälkeisen ajan syvimmästä lamasta. Raha- ja finanssipoliittisten elvytystoimien vaikutusten odotetaan näkyvän vasta vuoden 2010 jälkeen. Sitä ennen EU:n arvioidaan menettävän noin 8,5 miljoonaa työpaikkaa.

Työllisyyskomissaari Vladimír Špidlan mukaan eurooppalaiset ovat luonnollisesti huolissaan kriisin vaikutuksesta työpaikkoihinsa ja perheenjäseniinsä. "EU:n tasolla ryhdyttiin toimenpiteisiin heti kriisin alkaessa, jotta sen vaikutuksia työpaikkoihin voitiin rajoittaa", totesi Špidla.

Hän otti esimerkiksi EU:n ehdotuksen mikroluottojärjestelmästä, jonka avulla ihmisiä autetaan oman yrityksen perustamisessa tai yritystoiminnan laajentamisessa.

Komissio haluaa, että oppisopimuskoulutukseen ja harjoitteluun osoitetaan välittömästi lisää varoja ja että varoilla myös autetaan työntekijöitä sopeutumaan maailmankaupan muutoksiin.

Kun vastaajilta kysyttiin mielipidettä komission esittämästä politiikasta, seitsemän kymmenestä sanoi, että se on positiivista. Kolmannes vastaajista oli sitä mieltä, että EU:n olisi tuettava uusien työpaikkojen luomista.

Ainakin neljä miljoonaa ihmistä menetti työpaikkansa viime vuonna. Eniten työttömyysluvut nousivat nuorten keskuudessa. EU:n tilastotoimiston mukaan alle 25-vuotiaiden eurooppalaisten työttömyys DeutschEnglishfrançais oli korkeimmillaan 18 prosenttia vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Luku on yli kaksi kertaa suurempi kuin kaikkien työikäisten työttömyysaste, joka oli 8,3 prosenttia.

Jotta nuoret pääsisivät työmarkkinoille, komissio haluaa yritysten sitoutuvan koko EU:ssa siihen, että nuorille tarjotaan vähintään 5 miljoonaa uutta oppisopimus- ja harjoittelupaikkaa.

EU:n toimet taantuman taltuttamiseksi

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä