Διαδρομή πλοήγησης

Γυναίκα εργάτρια σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας ©Reporters

Έρευνα εμφανίζει τους Ευρωπαίους απαισιόδοξους για τις προοπτικές απασχόλησης

Ένας στους τρεις Ευρωπαίους «ανησυχεί πολύ» για το ενδεχόμενο να χάσει τη δουλειά του στο άμεσο μέλλον, ενώ περισσότεροι είναι αυτοί που ανησυχούν μήπως χάσει τη δουλειά ο/η σύζυγος ή τα παιδιά τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΕ English (en) français (fr) που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο δεν προκαλούν έκπληξη. Η Ευρώπη αγωνίζεται να βγει από τη βαθύτερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου, ενώ φέτος το ποσοστό συρρίκνωσης της οικονομίας εκτιμάται σε 4%. Τα νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα αναμένεται να αποδώσουν το 2010, αφού όμως θα έχουν πρώτα χαθεί 8,5 περίπου εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

«Δικαιολογημένα, οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κρίσης στην εργασία και στις οικογένειές τους. Για τον λόγο αυτό, από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η κρίση αναλάβαμε δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων στην απασχόληση», δήλωσε ο Επίτροπος Απασχόλησης Βλαντιμίρ Σπίντλα.

Ο Επίτροπος έκανε αναφορά στην πρόταση της ΕΕ για την καθιέρωση συστήματος μικροπιστώσεων, δηλαδή μικρών δανείων σε άτομα που επιθυμούν είτε να αναπτύξουν την επιχείρησή τους ή να ξεκινήσουν μια νέα.

Η Επιτροπή επιθυμεί επίσης να διαθέσει άμεσα περισσότερα κονδύλια για επαγγελματική κατάρτιση και να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου που στοχεύει στην ενίσχυση των εργαζομένων προκειμένου να προσαρμοστούν στις αλλαγές που συνεπάγεται η παγκοσμιοποίηση.

Στην ερώτηση για το τι πιστεύουν σχετικά με τις πολιτικές αυτές, επτά στους δέκα Ευρωπαίους απάντησαν ότι έχουν θετικό αντίκτυπο και το ένα τρίτο τάχθηκε υπέρ της αύξησης της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Τουλάχιστον 4 εκατομμύρια άτομα έχασαν τη δουλειά τους πέρυσι και το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται ταχύτερα ανάμεσα στους νέους. Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, η ανεργία ανάμεσα στους Ευρωπαίους DeutschEnglishfrançais κάτω των 25 ξεπέρασε το 18% το πρώτο τρίμηνο του έτους, δηλαδή πάνω από το διπλάσιο του ποσοστού 8,3% για το συνολικό εργατικό δυναμικό.

Για να διευκολυνθεί η ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας, η Επιτροπή επιδιώκει επίσης τη δέσμευση όλων των επιχειρήσεων της ΕΕ για πρόσληψη 5 εκατομμυρίων μαθητευόμενων ή ασκούμενων εργαζομένων.

Δράση της ΕΕ για τη αντιμετώπιση της ύφεσης

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι