Sökväg

Mikrolån ska hjälpa arbetslösa starta eget - 03/07/2009

Man i kostym och slips läser platsannonserna ©EC

EU-kommissionen vill satsa 100 miljoner euro på mikrolån för att stimulera egenföretagandet bland arbetslösa.

När ekonomer talar om mikrolån, menar de oftast mycket små lån som ska hjälpa människor i fattiga länder att starta eget. Men mitt i den värsta ekonomiska krisen på årtionden har mikrolån blivit intressanta även i rikare länder.

EU-kommissionen föreslår att det inrättas ett instrument för mikrokrediter English för människor som förlorat sina jobb. De ska erbjudas smålån så att de kan starta eget. Även existerande småföretag kan få lån för att expandera sin verksamhet. Förslaget presenterades först i det gemensamma åtagandet för sysselsättning English.

Lånen är skräddarsydda för företag med färre än 10 anställda, som utgör över 90 % av företagen i EU. Lånet kan uppgå till högst 25 000 euro per företag.

Unga människor som vill starta eget eller utveckla sitt företag ska få ekonomiskt stöd, hjälp med sina affärsplaner och kunna delta i mentorprogram.

Till följd av finanskrisen är det svårt att få lån och miljoner arbetstillfällen har försvunnit. Enligt prognoserna kommer minst 3,5 miljoner jobb att försvinna i EU i år.

”Vi vill erbjuda de arbetslösa en ny start genom tillgång till kredit så att de kan starta eget eller utveckla nya verksamheter”, sade sysselsättningskommissionär Vladimír Špidla. ”Och vi vill hjälpa småföretagen att utvecklas trots krisen.”

Cirka 100 miljoner euro av redan avsatta EU-pengar kommer att omfördelas till det nya instrumentet. Den budgeten väntas få loss 500 miljoner i krediter i samarbete med internationella finansinstitut som Europeiska investeringsbanken.

Om ministerrådet och Europaparlamentet godkännner förslaget, kan mikrolånen bli verklighet redan nästa år.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar