Navigacijska pot

Mikroposojila za evropske brezposelne - 03/07/2009

Moški v obleki s kravato bere zaposlitvene oglase ©EC

Evropska komisija je predlagala mikrofinančni instrument, da bi brezposelnim pomagala ustanoviti lastno podjetje.

Kadar slišimo ekonomiste govoriti o mikrokreditih, ponavadi pomislimo na posojila nizkih vrednosti, s katerimi ljudem v revnih državah pomagajo pri ustanavljanju lastnega podjetja.

Ko pa se svet znajde v najhujši recesiji zadnjih desetletij, postanejo mikrokrediti zanimivi tudi v razvitih gospodarstvih.

Evropska komisija je zato predlagala mikrofinančni instrument English, s katerim želi tistim, ki so zaradi krize ostali brez dela, pomagati pri ustanovitvi lastnega podjetja, obstoječim podjetjem pa dati podporo za rast. Predlog je vključila v akcijski načrt za delovna mesta English.

Posojila bodo namenjena podjetjem z manj kot 10 zaposlenimi, ki predstavljajo več kot 90 % vseh podjetij v EU. Vsako podjetje bi bilo upravičeno do največ 25 000 EUR.

Zaradi finančne krize podjetja vedno težje dobijo posojilo, milijoni prebivalcev pa so izgubili delo. Letos naj bi v EU brez zaposlitve ostalo več kot 3,5 milijona ljudi.

„Brezposelnim želimo ponuditi nov začetek z lažjim dostopom do kreditov za ustanovitev ali razvoj novih podjetij,“ je dejal komisar za zaposlovanje Vladimír Špidla. „Malim podjetjem želimo tudi pomagati, da se kljub krizi še naprej razvijajo.“

Iz obstoječih sredstev EU naj bi novemu programu dodelili približno 100 milijonov EUR. S tem začetnim proračunom naj bi v sodelovanju z drugimi finančnimi institucijami, kot je Evropska investicijska banka, zagotovili za več kot 500 milijonov EUR posojil.

Mladi, ki želijo ustanoviti ali razviti malo podjetje, bodo prejeli finančno pomoč, svetovanje in usposabljanje za pripravo poslovnega načrta.

Če bosta mikrofinančni instrument odobrila Svet EU in Evropski parlament, bodo sredstva na voljo že naslednje leto.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave