Navigációs útvonal

Mikrofinanszírozás az európai munkanélküliek számára - 03/07/2009

Álláshirdetéseket böngésző öltönyös férfi ©EC

Az Unió mikrofinanszírozási eszközre tett javaslatot a munkanélküliek vállalkozásra ösztönzése céljából

A közgazdászok szóhasználatában a mikrofinanszírozás olyan kis összegű kölcsönöket jelent, amelyeket a szegény országokban élő embereknek adnak abból a célból, hogy segítsék őket a saját vállalkozás indításában.

Most, az utóbbi évtizedek legsúlyosabb visszaesése idején azonban a gazdaságilag fejlettebb országokban is egyre vonzóbb színben tűnik fel a mikrofinanszírozás.

A Bizottság mikrofínanszírozási eszközre English tett javaslatot, amely mikrohiteleket nyújtana, abból a célból, hogy elősegítse az állásukat vesztett emberek saját vállalkozásának indítását, valamint a már meglévő vállalatok bővítését. Javaslatait a Bizottság foglalkoztatási cselekvési terv English formájában adta közre.

A mikrohitel a 10 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató vállalkozások (az európai vállalkozások több mint 90%-a ilyen) igényeire lenne szabva; egyenként legfeljebb 25 000 eurós összeghez juthatnak.

A pénzügyi válság következtében elapadtak a hitellehetőségek, és több millió ember veszítette el az állását. Az EU gazdasága a várakozások szerint évente legalább 3,5 millió munkahellyel lesz szegényebb.

„Könnyebben hozzáférhető, új vállalkozás indítására vagy kezdő vállalkozás fejlesztésére igénybe vehető hitelekkel szeretnénk esélyt adni a munkanélkülieknek az újrakezdésre” – nyilatkozta Vladimír Špidla, a foglalkoztatásért felelős biztos. Továbbá segítséget szeretnénk nyújtani ahhoz, hogy a kisvállalkozások a válság ellenére fejlődjenek.

A tervek értelmében az EU hozzávetőleg 100 millió eurót csoportosít majd át az uniós költségvetésből a hitelprogram finanszírozására. A kezdő költségvetés a más pénzintézetektől, például az Európai Beruházási Banktól kapott segítség révén várhatóan több mint 500 millió euró hitelt mozgósít majd.

Azok a fiatalok, akik kisvállalkozás indításába szeretnének vágni, vagy meglévő vállalkozásukat szeretnék fejleszteni, pénzügyi segítségben és az üzleti terv elkészítéséhez nyújtott mentorálásban és képzésben részesülhetnek.

A mikrofinanszírozás már a jövő évtől hozzáférhetővé válik, amennyiben az Unió vezetői és jogalkotói is rábólintanak.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek