Navigointipolku

Mikrorahoitusjärjestelyllä uusia työpaikkoja - 03/07/2009

Pukuun ja solmioon pukeutunut mies tutkii työpaikkailmoituksia ©EC

EU-komissio ehdottaa uutta mikrorahoitusjärjestelyä, jolla työttömiä autetaan perustamaan pienyrityksiä.

Talousasiantuntijat tarkoittavat mikrorahoituksella useimmiten mikroluottoja, joilla köyhimpien maiden asukkaita autetaan omien yritysten perustamisessa.

Vuosikymmeniin pahin taantuma on tehnyt mikrorahoituksesta kuitenkin varteenotettavan talouden elvytysvälineen myös rikkaammissa maissa.

EU-komissio ehdottaa mikrorahoitusjärjestelyä English, joka tarjoaa mikroluottoja niille työttömäksi jääneille, jotka haluavat perustaa oman pienyrityksen. Mikrorahoitusjärjestelystä tuetaan myös pienyritysten toiminnan kehittämistä. Ehdotus sisältyy uuteen työllisyyden toimintaohjelmaan English.

Mikroluotot on räätälöity pienyrityksille, joissa on alle 10 työntekijää. Yli 90 % eurooppalaisista yrityksistä on tällaisia yrityksiä. Mikroluotolla tarkoitetaan yksittäiselle yritykselle myönnettävää alle 25 000 euron luottoa.

Talouskriisi on heikentänyt lainansaantimahdollisuuksia. Samalla EU:ssa menetetään kriisin vuoksi miljoonia työpaikkoja. Tänä vuonna vähennyksen odotetaan olevan ainakin 3,5 miljoonaa työpaikkaa.

”Haluamme antaa työttömille mahdollisuuden uuteen alkuun helpottamalla heidän lainansaantiaan uusien yritysten perustamiseksi ja kehittämiseksi. Lisäksi haluamme auttaa pienyrityksiä kehittämään toimintaansa kriisistä huolimatta”, toteaa työllisyys- ja sosiaaliasioista vastaava komissaari Vladimír Špidla.

Nykyisestä EU:n budjetista mikrorahoitusjärjestelyyn osoitetaan noin 100 miljoonaa euroa. Euroopan investointipankkiryhmän ja muiden rahoituslaitosten kanssa tehtävän yhteistyön tuloksena alkuperäisellä budjetilla odotetaan päästävän yli 500 miljoonan euron luottoihin.

Esimerkiksi nuorille, jotka haluavat aloittaa oman pienyrityksen tai kehittää yritystään, on tarjolla myös muita tukitoimia kuten taloudellista neuvontaa, mentorointia, koulutusta ja apua liiketoimintasuunnitelman teossa.

Jos EU-maiden johtajat, neuvosto ja Euroopan parlamentti hyväksyvät mikrorahoitusjärjestelyn, se voi olla käytössä jo vuonna 2010.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä