Sti

Mikrofinansiering til EU's arbejdsløse - 03/07/2009

Mand med jakkesæt og slips ser på jobopslag ©EC

EU foreslår mikrofinansieringsordning, der skal hjælpe arbejdsløse med at starte egen virksomhed.

Når økonomer taler om mikrofinans, tænker de normalt på små og meget små lån til at hjælpe folk i fattige lande med at starte egen virksomhed.

Men her under den værste krise i årtier er interessen for mikrofinans også stigende i de rige industrilande.

Kommissionen vil derfor tilbyde mikrofinansiering English i form af små lån til folk, der er blevet arbejdsløse, så de kan starte deres egen virksomhed, og til virksomheder, der ønsker at udvide. Forslaget er beskrevet i handlingsplanen for beskæftigelse English.

Lånene vil blive tilpasset til virksomheder med under ti ansatte – det svarer til over 90 % af alle virksomheder i EU. Der kan ydes lån på op til 25 000 euro.

Finanskrisen har gjort det meget svært at få lån, og millioner af mennesker er blevet arbejdsløse. Krisen ventes at koste mindst 3,5 millioner arbejdspladser i EU i år.

"Vi ønsker at hjælpe de arbejdsløse i gang ved at give dem lettere adgang til lån, så de kan starte eller udvikle nye virksomheder", siger EU's beskæftigelseskommissær, Vladimír Špidla. "Og samtidig ønsker vi at hjælpe små virksomheder med at udvide trods krisen."

Ca. 100 millioner euro fra EU's budget afsættes til ordningen. Med startbudgettet venter man at kunne rejse over 500 millioner euro med hjælp fra andre finansielle institutioner, bl.a. Den Europæiske Investeringsbank.

Unge, som ønsker at starte eller udvikle en lille virksomhed, kan få økonomisk bistand, mentorstøtte og kurser i at udarbejde en forretningsplan.

Hvis ordningen godkendes af EU's politiske beslutningstagere, kan den allerede tages i brug til næste år.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links