Navigacijska pot

Študija EU opozarja, da lahko recesija bolj prizadene ženske kot moške, zaradi česar naj bi se trdovratne neenakosti med spoloma na evropskem trgu dela še poglobile.

Tudi v dobrih gospodarskih razmerah sta brezposelnost in revščina pogostejša pri ženskah kot pri moških. To je delno posledica tega, da veliko žensk (približno tretjina) dela s skrajšanim delovnim časom, tudi na podlagi pogodb za določen čas, kar zmanjšuje varnost zaposlitve. Ženske tudi redkeje kot moški zasedajo vodilne in odgovorne položaje ter so večinoma zaposlene v manj donosnih dejavnostih.

„Gospodarska kriza bo verjetno bolj prizadela ženske kot moške, saj ženske pogosteje delajo za določen čas“, je razbrati iz najnovejšega poročila Evropske komisije o enakosti žensk in moških.

Komisija je ta teden pripravila konferenco English , da bi ugotovila, kako gospodarska kriza vpliva na ženske.

Evropska unija je v preteklih desetletjih dosegla velik napredek, saj je sprejela zakonodajo o enaki obravnavi in uvedla ukrepe za spodbujanje žensk. Vendar je diskriminacija na delovnem mestu še vedno prisotna.

Ženske imajo še vedno več odgovornosti pri vzgoji otrok od moških in ko postanejo matere, jim ostane manj časa za zaposlitev. Evropska komisija je prav tako predlagala spremembo obstoječe zakonodaje, da bi staršem pomagala uskladiti poklicno in zasebno življenje.

V gospodarstvu je od aprila 2008 delo izgubilo že 4 milijone ljudi. Najprej je izguba delovnih mest najbolj prizadela sektorje, v katerih je največ zaposlenih moških (finance, gradbeništvo in industrija). Vendar se je brezposelnost razširila tudi na druga področja.

Tudi podjetja v storitvenih dejavnostih, v katerih sta zaposleni dve tretjini delavcev v Evropi, so morala začeti odpuščati ljudi. Ženske predstavljajo približno polovico zaposlenih v storitvenih dejavnostih, od tega več kot 60 % v trgovini. V Nemčiji je na tisoče žensk zaskrbljenih zaradi svoje zaposlitve, odkar je podjetje Arcandor, ki je lastnik verige veleblagovnic Karstadt, napovedalo stečaj.

Zaradi recesije so se spremenili običajni vzorci razlik med ženskami in moškimi, saj je prvič v zgodovini več brezposelnih moških kot žensk. Stopnja brezposelnih med ženskami (8,5 % aprila 2009) pa je le nekoliko nižja od stopnje med moškimi (8,6 %). V območju evra je ženska brezposelnost (9,4 %) sicer še vedno višja od moške (8,9  %).

V poročilu je tudi poudarjena razlika v plačah. Ženske v Evropski uniji zaslužijo za uro dela v povprečju 17,4 % manj kot moški. Vendar število zaposlenih v Evropi narašča, med univerzitetnimi diplomanti pa je 59 % žensk.

 

Več o enakosti žensk in moških v EU

Kampanja o odpravi razlik v plačilu med spoloma

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave