Cale de navigare

Potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeană, recesiunea ar putea să le afecteze într-o măsură mai mare pe femei decât pe bărbaţi. Pe piaţa europeană a muncii, disparităţile dintre sexe continuă să persiste.

Chiar şi în perioade mai puţin dificile, şomajul şi sărăcia sunt mai des întâlnite în rândul femeilor decât în cel al bărbaţilor. Această situaţie se explică, în parte, prin faptul că un număr mare de femei (aproximativ o treime) lucrează cu jumătate de normă şi cu contracte temporare, neavând siguranţa unui loc de muncă. De asemenea, ele ocupă mai puţine funcţii de conducere decât bărbaţii şi îşi exercită profesia în sectoare de activitate mai puţin lucrative.

„Este de aşteptat ca recesiunea economică să afecteze într-o mai mare măsură femeile, deoarece ele ocupă, deseori, locuri de muncă mai precare”, se arată în raport.

Săptămâna aceasta, Comisia a găzduit o conferinţă English privind efectele crizei economice asupra femeilor.

În ultimele decenii, UE a făcut mari progrese în această direcţie, prin adoptarea legislaţiei privind tratamentul egal şi prin introducerea unor măsuri destinate promovării femeilor. Cu toate acestea, discriminarea rămâne o problemă la locul de muncă.

Pe de altă parte, femeile sunt, în continuare, cele care îşi asumă cele mai multe responsabilităţi privind creşterea copiilor, fiind nevoite, deseori, să îşi reducă timpul de lucru după ce devin mame. De asemenea, UE a propus modificarea legislaţiei actuale în scopul de a-i ajuta pe părinţi să îşi poată echilibra viaţa profesională cu cea personală.

Începând din aprilie 2008, economia a pierdut peste 4 milioane de locuri de muncă. Iniţial, cele mai afectate au fost sectoarele dominate de bărbaţi (finanţe, construcţii şi industria prelucrătoare). Însă, treptat, şomajul a luat amploare.

Gradul de ocupare a forţei de muncă a scăzut şi în sectorul serviciilor, care asigură peste două treimi din locurile de muncă din Europa. Femeile ocupă aproape jumătate din posturile existente în acest domeniu, din care peste 60% în comerţul cu amănuntul. În Germania, mii de angajate se tem că îşi vor pierde locul de muncă după ce concernul Arcandor, proprietarul uriaşului lanţ de hypermarketuri Karstadt, şi-a declarat falimentul.

Deocamdată recesiunea a adus o răsturnare de situaţie la nivelul disparităţilor dintre sexe, rata şomajului în rândul bărbaţilor începând să o depăşească, pentru prima dată în istorie, pe cea înregistrată în rândul femeilor. Cu toate acestea, diferenţa rămâne mică: 8,5% pentru femei (în aprilie 2009) şi 8,6% pentru bărbaţi. În zona euro şomajul afectează femeile (9,4%) într-o mai mare măsură decât bărbaţii (8,9%).

Raportul a indicat şi diferenţele privind nivelul de salarizare. În UE, pentru fiecare oră lucrată, femeile câştigă în medie cu 17,4% mai puţin decât bărbaţii. Totuşi, rata de ocupare a forţei de muncă este în creştere, iar femeile reprezintă 59% din numărul noilor absolvenţi de universitate.

 

Mai multe despre egalitatea dintre femei şi bărbaţi în UE

Campania privind diferenţele de salarizare între femei şi bărbaţi

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile