Kruimelpad

Gelijkheid in tijden van crisis - 16/06/2009

De recessie zou vrouwen wel eens harder kunnen treffen dan mannen, waarschuwt een EU-studie waarin op de hardnekkige ongelijkheid tussen man en vrouw op de arbeidsmarkt wordt gewezen.

Al wanneer het economisch goed gaat, worden vrouwen vaker getroffen door werkloosheid en armoede dan mannen, onder meer omdat ongeveer een derde van alle vrouwen parttime werkt, vaak op tijdelijke contracten, waardoor zij minder werkzekerheid genieten. Vrouwen hebben ook minder vaak een topfunctie dan mannen en zijn oververtegenwoordigd in minder goed betaalde beroepen.

"De economische malaise zal vrouwen waarschijnlijk harder treffen dan mannen, want vrouwen hebben vaak een minder zeker werkverband", aldus het rapport.

De Commissie heeft deze week een conferentie English georganiseerd over de gevolgen van de crisis voor vrouwen.

De EU heeft in de laatste decennia veel bereikt met wetgeving over gelijke behandeling en maatregelen om de positie van de vrouw te verbeteren. Maar discriminatie op het werk is nog steeds een groot probleem.

En wanneer zij kinderen krijgen, draaien vrouwen nog steeds vaker dan mannen op voor de zorg, waardoor zij hun carrière op een laag pitje moeten zetten. De EU heeft daarom wetswijzigingen voorgesteld om ouders te helpen werk en gezin beter te combineren.

Sinds april 2008 zijn er in Europa meer dan 4 miljoen banen verdwenen. In het begin kregen vooral door mannen gedomineerde sectoren, zoals de financiële sector, de bouw en de maakindustrie, de grootste klappen. Maar de werkloosheid is nu ook doorgedrongen tot andere sectoren.

De dienstensector, goed voor twee derde van de werkgelegenheid in de Europese economie, heeft ook moeten snoeien in het aantal werknemers. Vrouwen bezetten ongeveer de helft van alle banen in de dienstensector, in de detailhandel zelfs 60%. Maar in Duitsland vrezen duizenden vrouwen voor hun baan, nu Arcandor, de eigenaar van de grote warenhuisketen Karstadt, faillissement heeft aangevraagd.

Vooralsnog heeft de recessie de historische kloof tussen mannen en vrouwen kleiner gemaakt, want de werkloosheid voor mannen is nu voor het eerst hoger dan voor vrouwen. Maar het EU-werkloosheidscijfer voor vrouwen (8,5% in april 2009) is slechts een fractie lager dan voor mannen (8,6%). In de eurozone zitten er meer vrouwen dan mannen zonder baan (9,4% tegenover 8,9%).

Het rapport kijkt ook naar het verschil in beloning. Vrouwen verdienen in de EU per uur gemiddeld 17,4% minder dan mannen. En dat terwijl steeds meer vrouwen gaan werken en 59% van alle nieuwe universitair afgestudeerden vrouw is.

 

Meer over gelijke behandeling van mannen en vrouwen in de EU

Campagne over beloningsverschillen tussen vrouwen en mannen

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links