Navigációs útvonal

A recesszió érzékenyebben érintheti a nőket, mint a férfiakat, figyelmeztet egy uniós tanulmány, amely a nemek között fennálló makacs munkaerő-piaci egyenlőtlenségekre hívja fel a figyelmet.

A munkanélküliség és a szegénység még kedvező gazdasági széljárás esetén is gyakoribb a nők, mint a férfiak között. Ennek részben az az oka, hogy hozzávetőlegesen minden harmadik nő olyan foglalkoztatási formában – részmunkaidőben vagy ideiglenes munkaszerződés alapján – dolgozik, amely növeli a foglalkoztatási bizonytalanságot. A nők emellett kevesebb felelős pozíciót foglalnak el, mint a férfiak, és jellemzően náluk kevésbé jövedelmező területeken dolgoznak.

„A gazdasági növekedés visszaesése várhatóan nagyobb mértékben érinti majd a nőket, mint a férfiakat, mivel a nők gyakrabban töltenek be bizonytalan álláshelyeket” – fogalmaz a jelentés.

A Bizottság ezen a héten konferenciát English rendezett arról a kérdésről, hogyan érinti a recesszió a nőket.

A nemek közötti esélyegyenlőség terén az EU komoly előrelépést ért el az elmúlt évtizedben – jogszabályokat fogadott el az egyenlő bánásmódról, és intézkedéseket vezetett be a nők előmenetelének megkönnyítésére. A munkahelyi diszkrimináció problémája azonban nem szűnt meg.

Ráadásul a nők a gyermekek gondozásában is több feladatot vállalnak, mint a férfiak, és anyaként gyakran le kell mondaniuk a szakmai pályafutásról. Ezen a helyzeten az Unió a meglévő jogszabályokat módosító olyan javaslatokkal kíván változtatni, amelyek segítik a szülőket a szakmai és a családi élet egyensúlyának megteremtésében.

Az európai gazdaságból négymillió munkahely tűnt el 2008 áprilisa óta. Kezdetben azokat az ágazatokat – a pénzügyi szektort, az építőipart és a feldolgozóipart – érintette a legsúlyosabban a válság, amelyek jellemzően férfiakat foglalkoztattak. Ma már azonban a munkanélküliség más területeken is érezhetően emelkedik.

Ilyen például a szolgáltatóipar, amely az európai munkavállalók kétharmadát foglalkoztatja. A szolgáltatószektorban foglalkoztatottak körülbelül fele nő, akiknek több mint 60%‑a a kiskereskedelemben dolgozik. Németországban például több ezer nő munkahelye forog veszélyben azt követően, hogy a Karstadt áruházlánc tulajdonosa, az Arcandor csődeljárás megindítását kezdményezte.

Egyelőre úgy tűnik, a recesszió visszájára fordítja a nők és férfiak munkanélküliségi rátája közötti hagyományos egyenlőtlenséget: most fordul elő először, hogy a munkanélküliség magasabb a férfiak, mint a nők körében. Ám az áprilisban mért 8,5%‑os női munkanélküliségi ráta alig marad el a férfiak körében tapasztalt 8,6%‑os munkanélküliségtől, az euróövezetben pedig továbbra is több nő (9,4%) van állás nélkül, mint férfi (8,9%).

A jelentés a bérek tekintetében is egyenlőtlenségekre hívja fel a figyelmet: A nők átlagos órabére az EU‑ban 17,4%‑kal alacsonyabb, mint a férfiaké. Ugyanakkor a foglalkoztatottak száma emelkedik, és ma már a friss diplomások 59%‑a nő.

 

További információk a nemek közötti esélyegyenlőségről az EU-ban

Kampány a nők és férfiak közötti bérszakadék megszüntetéséért

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek