Navigointipolku

Talouskriisi vaarantaa tasa-arvokehityksen - 16/06/2009

Taantuma voi olla suurempi uhka työssäkäyville naisille kuin miehille, todetaan EU-tutkimuksessa.

Työttömyys ja köyhyys ovat hyvinäkin aikoina paljon yleisempiä naisten kuin miesten keskuudessa. Tämä johtuu osittain siitä, että noin kolmannes naisista työskentelee osa-aikaisesti tai määräaikaisilla työsopimuksilla. Naiset ovat miehiä harvemmin vastuutehtävissä, eivätkä naisvaltaisten alojen tehtävät ole yhtä hyvin palkattuja kuin miesvaltaisten alojen.

EU:n tutkimusraportissa todetaan, että talouskasvun hidastuminen vaikuttaa todennäköisesti enemmän naisiin kuin miehiin, sillä naisten työsuhteet ovat useammin tilapäisiä tai muuten epävarmoja.

Komissio järjesti tällä viikolla konferenssin English , jossa pohdittiin taantuman vaikutuksia naisten elämään.

EU on viime vuosikymmeninä parantanut naisten asemaa monin tavoin ja edistänyt tasa-arvoista kohtelua myös lainsäädännöllä. Syrjintä on kuitenkin edelleen ongelma monilla työpaikoilla.

Naiset kantavat yhä myös miehiä enemmän vastuuta lapsista, ja monet naiset lopettavat palkkatyön tekemisen saatuaan lapsia. EU on ehdottanut muutoksia nykyiseen lainsäädäntöön, jotta vanhemmat voisivat paremmin tasapainottaa työ- ja perhe-elämän.

Työpaikkojen määrä on pienentynyt yli neljällä miljoonalla vuoden 2008 huhtikuun jälkeen. Miesvaltaiset alat, kuten rahoitus- ja rakennusala sekä valmistusteollisuus, kärsivät aluksi eniten, mutta työttömyys on nyt levinnyt muillekin aloille.

Työpaikkoja on poistunut myös palvelualoilta, joilla kaksi kolmasosaa eurooppalaisista työskentelee. Yli puolet palvelualoilla työskentelevistä on naisia, vähittäiskaupan alalla jopa yli 60 prosenttia. Esimerkiksi Saksassa tuhannet naiset pelkäävät nyt työpaikkansa puolesta, kun suuren Karstadt-tavarataloketjun omistava Arcandor hakeutui konkurssiin.

Taantuma on nostanut miesten työttömyysasteen ensimmäistä kertaa korkeammaksi kuin naisten. Naisten työttömyysaste EU:ssa (8,5 % huhtikuussa 2009) on kuitenkin vain hiukan pienempi kuin miesten (8,6 %). Euroalueella naisten työttömyysaste (9,4 %) on edelleen kuitenkin korkeampi kuin miesten (8,9 %).

Raportissa käsitellään myös sukupuolten välistä palkkaeroa. Naiset ansaitsevat EU:ssa keskimäärin 17,4 prosenttia vähemmän kuin miehet. Naisten osuus EU:n työvoimasta kuitenkin kasvaa, ja korkeakoulututkinnon suorittajista valtaosa (59 %) on nykyään naisia.

 

Lisää naisten ja miesten tasa-arvosta EU:ssa

Samapalkkaisuuskampanja

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä