Навигационна пътека

Изследване на ЕС предупреждава, че рецесията може да засегне работещите жени по-сериозно, отколкото мъжете, и по този начин да задълбочи неравенствата между половете на европейския трудов пазар.

Дори и при благоприятни икономически условия безработицата и бедността са по-присъщи за жените, отколкото за мъжете. Това се дължи отчасти на факта, че близо една трета от жените работят на половин работен ден, включително на временни договори, а това компрометира сигурността на тяхната работа. Освен това жените заемат по-малко отговорни длъжности от мъжете и работят предимно в по-ниско доходни професии.

„Вероятно е икономическата рецесия да засегне в по-голяма степен жените, а не мъжете, тъй като те по-често заемат несигурни работни места,“ се казва в доклада.

Тази седмица Комисията бе домакин на конференция English относно въздействието на кризата върху жените.

През последните десетилетия ЕС направи голяма крачка, приемайки закони за равното третиране и въвеждайки мерки в подкрепа на жените. Дискриминацията обаче продължава да бъде проблем на работното място.

Жените все още поемат по-голяма част от грижите за децата и често се налага да работят по-малко след като станат майки. ЕС предложи и промени в съществуващото законодателство, които да позволят на родителите да балансират своя професионален и семеен живот.

От април 2008 г. поради икономическата ситуация са съкратени повече от 4 млн. работни места. В началото индустриите с по-голямо мъжко присъствие, като финанси, строителство и промишленост, поеха основния удар. Безработицата обаче засегна и други сектори.

Секторът на услугите, който представлява две трети от работните места в Европа, също съкрати много работници. Около половината от заетите в сектора на услугите са жени, а в търговията на дребно те са повече от 60 %. В Германия хиляди жени се страхуват да не загубят работата си след като Аркандор, собственикът на голямата верига универсални магазини Карщат, обяви банкрут.

Рецесията обърна тенденциите в историческото неравенство между жените и мъжете, довеждайки за пръв път до по-високи нива на безработица при мъжете, отколкото при жените. Въпреки това нивото на безработица при жените в ЕС (8,5 % през април 2009 г.) е все още съвсем малко по-ниско от това при мъжете (8,6 %). В еврозоната безработицата при жените (9,4 %) остава по-висока от тази при мъжете (8,9 %).

В доклада се подчертават също и различията в заплащането. Жените в ЕС изкарват средно 17,4 % по-малко от мъжете за един час труд. Броят на работещите обаче се увеличава, а 59 % от всички новозавършили студенти са жени.

 

Равенство между жените и мъжете в Европейския съюз

Кампания за борба с различията в заплащането на мъжете и жените

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки