Sökväg

EU lägger fram jobbstrategi - 03/06/2009

Ung man som skruvar på en dator ©EU

EU-kommissionen föreslår att man öronmärker 19 miljarder euro för att motverka arbetslösheten i lågkonjunkturens kölvatten.

I jobbstrategin ingår också 500 miljoner euro till ett program med mikrolån för den som vill starta eget och fler praktikplatser för ungdomar. EU-ledarna väntas diskutera strategin på sitt möte senare i juni.

De 19 miljarderna skulle komma från Europeiska socialfonden, EU:s program för att främja sysselsättning och minska skillnaderna i levnadsstandard. För perioden 2007–2013 har EU anslagit 77 miljarder euro till fonden – ungefär 10 % av fondens totala budget. När arbetslösheten nu stiger vill kommissionen skynda på utbetalningarna för att hjälpa dem som har drabbats av krisen. Kommissionen föreslår också att EU-länderna ska slippa bidra med en viss del av finansieringen.

Förskottsutbetalningarna skulle gå till att hjälpa arbetslösa att få utbildning, söka jobb eller starta eget. Pengarna kan också gå till att kompensera arbetstagare för lönebortfall om de tvingas gå ner i arbetstid när orderingångarna minskar. Många EU-länder stöder förkortad arbetstid så att hundratusentals människor kan behålla jobbet i dåliga tider.

Tillsammans med Europeiska investeringsbanken föreslår kommissionen också att man inrättar ett program med 500 miljoner euro för mikrolån Deutsch (de) English (en) français (fr) till den som vill starta eget. Runt 100 miljoner euro från befintliga EU-fonder skulle omfördelas till det nya mikrokreditprogrammet.

För att hjälpa unga människor in på arbetsmarknaden uppmanar kommissionen alla företag i EU att ta emot 5 miljoner fler lärlingar och praktikanter. Arbetslösheten i EU bland unga under 25 år är hela 17 % – mer än dubbelt så hög som genomsnittet.

Ju längre man är arbetslös desto svårare blir det att få ett nytt jobb. Arbetslösa bör därför få utbildning eller ett annat jobb så snart som möjligt – helst inom en månad för ungdomar under 20 år, två månader för de under 25 år och tre månader för personer över 25 år.

EU går igenom den värsta lågkonjunkturen på flera årtionden. Finanspolitiska stimulansåtgärder väntas få effekt nästa år – men då har 8,5 miljoner jobb redan försvunnit. Arbetslösheten i euroområdet ser ut att stiga till 11,5 % till slutet av 2010 – den högsta siffran sedan andra världskriget.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar