Navigacijska pot

Novi poudarki strategije zaposlovanja - 03/06/2009

Mladenič popravlja računalnik ©EU

Evropska komisija predlaga takojšnjo dodelitev 19 milijard EUR namenskih sredstev za boj proti brezposelnosti v obdobju recesije.

Predlog je del akcijskega načrta za zaposlovanje, ki zajema tudi mikroposojila (zelo majhni zneski) v znesku 500 milijonov EUR za novoustanovljena podjetja in pripravništva za mlade. Voditelji EU naj bi predlog preučili na srečanju pozneje v juniju.

19 milijard EUR bi zagotovili iz socialnega sklada, ki namenja sredstva za zaposlovanje in zmanjševanje razlik v življenjskem standardu. Za obdobje 2007-2013 je EU skladu namenila sredstva v višini 77 milijard EUR – približno 10 % svojega skupnega proračuna. Brezposelnost raste, zato želi Komisija čim hitreje pomagati ljudem, ki jih je prizadela recesija. Predlaga tudi odpravo zahteve, da morajo države EU nekaj sredstev dodeliti same.

Sredstva bi bila namenjena prekvalifikaciji delavcev, pomoči pri iskanju nove zaposlitve in ustanovitvi lastnega podjetja. Vlade bi lahko denar uporabile tudi za nadomestilo delavcem za skrajšani delovnik – izgubo zaslužka, kadar delodajalci skrajšajo delovni čas zaradi pomanjkanja naročil. Mnoge države EU subvencionirajo skrajšani delovnik in v času gospodarske krize na delovnih mestih obdržijo na stotine tisočev delavcev.

S pomočjo Evropske investicijske banke Evropska komisija predlaga vzpostavitev programa, ki daje na voljo 500 milijonov EUR za mikro posojila Deutsch (de) English (en) français (fr) ljudem, ki želijo ustanoviti svoje podjetje. Iz obstoječih sredstev EU bi predodelili novemu programu mikroposojil približno 100 milijonov EUR.

Evropska komisija tudi spodbuja podjetja po vsej EU, naj se zavežejo, da bodo sprejela 5 milijonov vajencev ali pripravnikov in tako omogočila mladim, da vstopijo na trg dela. Brezposelnost med Evropejci, mlajšimi od 25 let, je dosegla 17 % , kar je več kot dvakrat več od skupne stopnje brezposelnosti.

Načrt predlaga takojšnjo pomoč za brezposelne, saj je pri daljši brezposelnosti težko najti delo. Brezposelni bi zato morali začeti z usposabljanjem ali najti drugo delo v treh mesecih potem, ko so bili odpuščeni – dveh mesecih, če so mlajši od 25 let, in enem mesecu, če so mlajši od 20 let.

EU doživlja najhujšo recesijo v zadnjih desetletjih. Reševalni načrt za spodbujanje gospodarstva bi moral obroditi prve sadove naslednje leto – ko bo v gospodarstvu delo izgubilo že 8,5 milijonov ljudi. Brezposelnost v evrskem območju se bo do konca leta 2010 najverjetneje povzpela na 11,5 %, s čimer bi dosegla najvišjo stopnjo po drugi svetovni vojni.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave