Cale de navigare

UE elaborează o strategie pentru ocuparea forţei de muncă - 03/06/2009

Tânăr reparând un calculator ©UE

Comisia propune deblocarea imediată a 19 miliarde de euro din cheltuielile planificate, pentru a combate şomajul aflat în creştere în contextul recesiunii economice.

Propunerea face parte dintr-un plan de acţiune privind ocuparea forţei de muncă. Acesta prevede, printre altele, constituirea unui fond de 500 de milioane de euro din care se vor acorda microcredite pentru înfiinţarea de întreprinderi şi formarea profesională a tinerilor. Liderii UE urmează să analizeze acest plan în cadrul summitului de la sfârşitul lunii iunie.

Cele 19 miliarde de euro destinate combaterii şomajului fac parte din Fondul Social European - programul destinat sprijinirii ocupării forţei de muncă şi reducerii diferenţelor dintre standardele de viaţă. UE a prevăzut alocarea a 77 de miliarde de euro pentru FSE în perioada 2007-2013, ceea ce reprezintă aproape 10% din bugetul total. Având în vedere creşterea ratei şomajului, Comisia doreşte să accelereze alocarea de fonduri de sprijinire a cetăţenilor afectaţi de recesiune. În plus, propune renunţarea, în această perioadă, la obligativitatea cofinanţării din partea statelor membre.

Banii ar urma să fie investiţi în recalificarea profesională a lucrătorilor şi în măsuri de sprijinire a acestora pentru a-şi căuta un loc de muncă sau pentru a începe propria afacere. De asemenea, guvernele pot folosi banii pentru a compensa lucrătorii care îşi pierd o parte din venituri pentru că sunt obligaţi să lucreze cu program redus, atunci când angajatorul decide să scurteze timpul de lucru din lipsă de comenzi. Numeroase ţări din UE subvenţionează activităţile cu program redus pentru a asigura păstrarea a mii de locuri de muncă pe durata crizelor economice.

Cu ajutorul Băncii Europene de Investiţii, Comisia propune constituirea unui fond de 500 de milioane de euro pentru acordarea de împrumuturi mici Deutsch (de) English (en) français (fr) pentru cetăţenii care doresc să-şi înceapă propria afacere. Aproximativ 100 de milioane de euro din fondurile UE ar urma să fie dirijate astfel către noua facilitate pentru microcredite.

Pentru a-i ajuta pe tineri să se integreze pe piaţa muncii, Comisia doreşte să obţină un angajament comun din partea întreprinderilor europene, pentru ca acestea să primească încă 5 milioane de ucenici şi stagiari. Rata şomajului în rândul tinerilor cu vârste de sub 25 de ani s-a dublat faţă de media din anii precedenţi, ajungând la 17%.

Planul îndeamnă la acţiuni imediate de sprijinire a şomerilor, întrucât prelungirea perioadei de şomaj duce la scăderea şanselor de a găsi un loc de muncă. Şomerii ar trebui să înceapă cursuri de formare profesională sau să reintre pe piaţa muncii în cel mult trei luni de la concediere (2 luni, în cazul tinerilor cu vârste între 20 şi 25 de ani şi respectiv o lună, pentru cei cu vârsta sub 20 de ani).

UE este afectată de cea mai gravă recesiune din ultimele decenii. Se estimează că eforturile de stimulare monetară şi fiscală vor da rezultat anul viitor - însă până atunci se vor pierde circa 8,5 milioane de locuri de muncă. La sfârşitul anului 2010, rata şomajului în zona euro ar putea ajunge la 11,5%, cel mai ridicat nivel înregistrat după cel de-al Doilea Război Mondial.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile