Kruimelpad

EU blikt vooruit op banenstrategie - 03/06/2009

Jongere werkt aan een computer ©EU

De Europese Commissie stelt voor onmiddellijk 19 miljard euro vrij te maken om de werkloosheid te bestrijden, nu de recessie haar tol begint te eisen.

Het voorstel staat in een actieplan voor banen waarin ook wordt gepleit voor microkredieten, zeer kleine leningen voor beginnende ondernemers, waarvoor 500 miljoen zou moeten worden vrijgemaakt. Bovendien moeten er meer stageplaatsen voor jongeren komen. Naar verwachting zullen de EU-leiders dit plan op hun top later deze maand bespreken.

De 19 miljard euro kan uit het Europees sociaal fonds worden gehaald, het EU-programma dat werkgelegenheid ondersteunt en de levensstandaard overal op een gelijk peil probeert te brengen. Voor de periode 2007-2013 heeft de EU 77 miljard euro aan dit fonds toegewezen, zo'n 10% van de totale begroting. Nu de werkloosheid stijgt, wil de Commissie meer geld uittrekken om degenen te helpen die het hardst door de recessie worden getroffen. Normaliter zijn de EU-landen verplicht om aan zulke uitgaven mee te betalen, maar die voorwaarde wil de Commissie nu even laten vallen.

Het geld moet worden gebruikt om werknemers om te scholen, aan een andere baan te helpen of te helpen bij de oprichting van een eigen bedrijf. De regeringen mogen het geld ook gebruiken als aanvulling op het inkomen van werknemers die van hun werkgever in deeltijd moeten gaan werken omdat er minder orders binnenkomen. Veel EU-landen subsidiëren al zulke regelingen voor arbeidstijdverkorting waardoor honderduizenden in deze moeilijke tijden toch hun baan behouden.

Samen met de Europese Investeringsbank wil de Commissie ook 500 miljoen euro investeren in een programma om beginnende ondernemers een kleine lening Deutsch (de) English (en) français (fr) te geven. Voor dat plan kan ongeveer 100 miljoen euro uit bestaande EU-fondsen worden gehaald.

Om jongeren te helpen een plaats op de arbeidsmarkt te veroveren, wil de Commissie ondernemers overal in de EU aansporen extra leerlingen of stagiairs in dienst te nemen. In totaal moeten er 5 miljoen plaatsen bijkomen. De werkloosheid bij Europeanen onder de 25 is erg hoog, wel 17%, meer dan het dubbele van het gemiddelde.

Volgens het plan moeten we werklozen zo snel mogelijk helpen, want hoe langer iemand werkloos is, hoe moeilijker het wordt om een baan te vinden. Werklozen moeten weer een opleiding of een andere baan krijgen binnen drie maanden na hun ontslag en binnen twee maanden als ze onder de 25 zijn. Zijn ze nog geen 20, dan is één maand het maximum.

De recessie is de ergste die de EU in decennia heeft getroffen. De monetaire en fiscale stimuli zullen vermoedelijk volgend jaar hun vruchten afwerpen, maar dan zullen er al zo'n 8,5 miljoen banen verloren zijn gegaan. Verwacht wordt dat de werkloosheid in de eurozone eind 2010 11,5% zal bedragen, een naoorlogs record.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links