Sökväg

EU:s främsta prioritering: rädda jobb - 07/05/2009

EU sammankallar till ett särskilt sysselsättningstoppmöte när arbetslösheten går mot nya rekordsiffror.

Toppmötet går av stapeln samtidigt som oron ökar över vad lågkonjunkturen kommer att kosta människorna i EU. I mars blev över 600 000 i EU uppsagda, och i vissa länder har människor på senare tid gått ut på gatorna för att protestera.

EU måste först och främst prioritera sysselsättningen, sade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso efter överläggningarna i Prag. Han efterlyser fler åtgärder för att bromsa den stigande arbetslösheten.

Sysselsättningskommissionär Vladimir Špidla betonar att EU måste använda alla tillgängliga medel för att dämpa lågkonjunkturens effekter för arbetstagarna. Till exempel kan både Europeiska socialfonden DeutschEnglishfrançais och Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter användas för att hjälpa dem som har drabbats av krisen.

Företagen uppmanas att förkorta arbetstiden istället för att omedelbart säga upp folk. De anställda skulle kunna använda den extra tiden till att fortbilda sig. En del företag använder redan denna modell, främst i Tyskland.

Företagen bör också ta in fler lärlingar och praktikanter, för att hjälpa unga att få in en fot på arbetsmarknaden, framför allt de som går ut gymnasiet eller högskolan. Arbetslösheten bland unga under 25 år är redan drygt 17 % i EU – mer än dubbelt så hög som den totala arbetslösheten. Ungdomsarbetslösheten väntas dessutom stiga till över 30 % i några EU-länder. Utbildning bör inriktas på sådan kompetens som främst efterfrågas.

Mer stöd till nyföretagande kan också hjälpa unga och arbetslösa att förbli aktiva.

Värdar för toppmötet i Prag var den tjeckiska regeringen, som just nu är ordförande i EU. Medvärdar var de två nästföljande ordförandeländerna Sverige och Spanien. Arbetsgivare och fackföreningar deltog också. EU-kommissionen kommer att baka in mötets huvudbudskap češtinaEnglishfrançais i sitt underlag till EU-ledarnas toppmöte i juni.

Ekonomin fortsätter att krympa och arbetslösheten i de 27 EU-länderna uppgick i mars till 8,3 %, en ökning från 8,1 % månaden före. Det finns nu 20 miljoner arbetslösa, vilket är 4 miljoner fler än för ett år sedan. I euroområdet steg arbetslösheten från 8,7 till 8,9 %.

Ändå ligger det värsta ännu framför oss. Arbetslösheten i euroområdet väntas stiga till 11,5 % i slutet av 2010 – den högsta nivån sedan andra världskriget.

"Vi kan inte hindra att krisen leder till arbetslöshet”, sade José Manuel Barroso. “Men om vi agerar nu kan vi se till att färre arbetstillfällen försvinner, och hjälpa miljontals människor att hitta nya och bättre jobb.”

 

Läs mer om hur EU tar sig an den ekonomiska krisens sociala dimension

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar