Navigacijska pot

Prednostna naloga EU: ohranjanje delovnih mest - 07/05/2009

Stopnja brezposelnosti bo kmalu najvišja po drugi svetovni vojni, zato je Evropska unija sklicala posebno srečanje ministrov za delo.

Srečanje se je zgodilo v času velikih bojazni glede cene, ki jo bodo zaradi recesije v Evropi morali plačati zaposleni. Marca je v Evropski uniji izgubilo delo več kot šesto tisoč ljudi. V zadnjih mesecih so več držav zajeli socialni nemiri in protesti.

Za Evropo je ohranitev delovnih mest najpomembnejša naloga, je danes izjavil predsednik Barroso po pogovorih v Pragi. Države članice je pozval k dodatnim ukrepom, s katerimi bi zaustavile naraščajočo brezposelnost.

Evropski komisar za zaposlovanje Špidla je poudaril, da mora EU z vsemi razpoložljivimi sredstvi ublažiti posledice recesije za delavce. V času krize bi tako ljudem lahko pomagali s sredstvi evropskega socialnega sklada DeutschEnglishfrançais in evropskega sklada za prilagoditev na globalizacijo.

Po drugi strani naj bi podjetja uvedla skrajšani delovni čas za delavce, ne pa se zatekala k takojšnjemu odpuščanju. Delavci bi ta dodatni prosti čas izkoristili za dodatno izobraževanje in preusposabljanje. Nekatera podjetja, zlasti v Nemčiji, že ravnajo tako.

Podjetja bi morala zaposlovati tudi več vajencev in pripravnikov in tako omogočiti mladim, predvsem tistim s končano srednjo šolo, da vstopijo na trg dela. Stopnja brezposelnosti pri evropskih državljanih, mlajših od 25 let, namreč že presega 17 % in je torej več kot dvakrat višja od stopnje splošne brezposelnosti, po ocenah pa naj bi v nekaterih državah EU presegla 30 %. Programi preusposabljanja in dodatnega izobraževanja naj bi se usmerili predvsem v najbolj iskana znanja.

Mladim in brezposelnim bi do zaposlitve pomagali tudi z večjo finančno podporo za novoustanovljena podjetja.

Zasedanje v Pragi je pripravila češka vlada, trenutno predsedujoča EU, ob sodelovanju Švedske in Španije, ki bosta za njo prevzeli predsedstvo. Zasedanja so se udeležili tudi delodajalci in sindikati. Evropska komisija bo glavne povzetke češtinaEnglishfrançais predložila na junijskem zasedanju voditeljev EU.

Zaradi pešajočega gospodarstva je brezposelnost v 27 državah EU marca dosegla 8,3 % (februarja je znašala 8,1 %). Brez dela je zdaj 20 milijonov ljudi, kar je štiri milijone več kot v istem obdobju lani. V evrskem območju se je brezposelnost dvignila z 8,7 % na 8,9 %.

Najhujše pa nas verjetno še čaka. Brezposelnost v evrskem območju se bo do konca leta 2010 najverjetneje povzpela na 11,5 %, s čimer bi doseglo najvišjo stopnjo po drugi svetovni vojni.

„Krize ne moremo ustaviti in preprečiti brezposelnost“, je dejal predsednik Barroso. „Toda s takojšnjim ukrepanjem lahko zmanjšamo zapiranje delovnih mest in milijonom ljudi pomagamo najti novo zaposlitev.“

 

Več o tem, kako se EU spopada s socialnim vidikom gospodarske krize

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave