Cale de navigare

Principala prioritate a UE: salvarea locurilor de muncă - 07/05/2009

În faţa celei mai crescute rate a şomajului de după cel de-al Doilea Război Mondial, UE organizează un summit pe această temă

Summitul are loc în contextul amplificării preocupărilor legate de costurile umane ale recesiunii în Europa. În luna martie, peste 600 000 de europeni şi-au pierdut locurile de muncă. În unele ţări din UE s-au înregistrat, în ultimele luni, o serie de mişcări de protest în acest sens.

După convorbirile avute astăzi, la Praga, preşedintele Barroso a declarat că Europa trebuie să facă din ocuparea forţei de muncă una dintre preocupările sale majore. De asemenea, a făcut apel la intensificarea acţiunilor de reducere a numărului de şomeri.

Vladimir Špidla, comisar pentru ocuparea forţei de muncă, a subliniat că UE trebuie să îşi mobilizeze toate resursele pentru a atenua impactul recesiunii asupra lucrătorilor. De exemplu, atât Fondul Social European DeutschEnglishfrançais cât şi Fondul European de Ajustare la Globalizare pot fi utilizate pentru a ajuta populaţia afectată de criză.

Întreprinderilor li se cere să opteze mai degrabă pentru reducerea programului de lucru, decât pentru concedierea imediată a salariaţilor. Astfel, aceştia ar putea folosi timpul liber pentru a-şi dezvolta noi competenţe. Unele companii fac deja acest lucru, în special în Germania.

De asemenea, întreprinderile ar trebui să primească mai mulţi ucenici şi stagiari, pentru a-i ajuta pe tineri să se integreze pe piaţa muncii, în special pe absolvenţii de liceu sau facultate. Rata şomajului în rândul tinerilor europeni care nu au împlinit încă 25 de ani este deja de 17% (mai mult decât dublul ratei totale) şi se estimează că va depăşi 30% în unele ţări din UE. Programele de formare ar trebui să fie orientate pe dobândirea competenţelor pentru care există cea mai mare cerere.

De asemenea, tinerii şi şomerii ar putea fi ajutaţi să-şi menţină productivitatea prin asistenţa oferită întreprinderilor aflate la început de drum.

Convorbirile s-au derulat la Praga, în Cehia, ţară care deţine preşedinţia UE, printre participante numărându-se şi cele două ţări care vor urma la cârma Uniunii, Suedia şi Spania. De asemenea, au mai participat angajatori şi sindicate. Comisia va prezenta principalele concluzii češtinaEnglishfrançais ale summitului cu ocazia reuniunii liderilor UE programată în luna iunie.

Odată cu scăderea ritmului de creştere economică, rata şomajului în cele 27 de state membre ale UE a ajuns la 8,3% în luna martie, faţă de 8,1% în luna februarie. În prezent, numărul şomerilor se ridică la 20 de milioane, cu 4 milioane mai mult decât în urmă cu un an. În zona euro, şomajul a crescut de la 8,7% la 8,9%.

Se pare însă că situaţia se va înrăutăţi. Potrivit estimărilor, în zona euro rata şomajului va creşte la 11,5% până la sfârşitul lui 2010, atingând cel mai înalt nivel înregistrat după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Nu putem face nimic pentru a preveni şomajul,” a afirmat preşedintele Comisiei. „Însă dacă acţionăm acum putem reduce numărul de şomeri şi putem ajuta milioane de oameni să îşi găsească locuri de muncă mai bune.”

 

Mai multe despre cum abordează UE dimensiunea socială a crizei economice

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile