Navigációs útvonal

A munkahelyek megőrzése első számú uniós prioritás - 07/05/2009

A munkanélküliség rohamos növekedése azzal fenyeget, hogy hamarosan több állástalan lesz, mint a második világháború óta bármikor – az EU ezért rendkívüli foglalkoztatási csúcstalálkozót hívott össze.

A május 7-i foglalkoztatási csúcs témája rendkívül időszerű: a recesszió óriási terheket ró a társadalomra, az emberek aggódnak a jövő miatt. Márciusban az Unióban több mint 600 000 személy vesztette el az állását, és az elmúlt hónapokban több országban tiltakozásokra is sor került a szociális helyzet miatt.

Barroso elnök a mai prágai konferencia után kijelentette: Európának a foglalkoztatást első számú prioritássá kell tennie. A Bizottság elnöke erőteljesebb fellépést szorgalmazott annak érdekében, hogy meg lehessen fékezni a munkanélküliség növekedését.

Vladimir Špidla foglalkoztatásért felelős európai biztos hangsúlyozta, hogy az Uniónak minden rendelkezésre álló eszközt meg kell ragadnia, hogy enyhítse a recesszió munkavállalókra gyakorolt hatását. Így például az Európai Szociális Alap DeutschEnglishfrançais és az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap forrásai egyaránt felhasználhatók a válság kárvallottjainak megsegítésére.

Az azonnali elbocsátások helyett a vállalatok fontolóra vehetnék a dolgozók munkaidejének csökkentését – hangzott el a csúcstalálkozón. A munkavállalók az így felszabadult időt új képességek elsajátítására fordíthatnák. Néhány németországi vállalat már bevezette ezt a módszert.

A vállalatoknak emellett több gyakornokot kellene alkalmazniuk, ami elősegítené, hogy a fiatalok (különösen a középiskolát/főiskolát frissen végzettek) megvessék lábukat a munkaerőpiacon. A 25 év alatti fiataloknak már jelenleg is több mint 17%-a munkanélküli (ami az átlagos munkanélküliségi arány kétszerese), és becslések szerint egyes tagországokban ez az arány a jövőben akár a 30%-ot is meghaladhatja. Az oktatásnak ezért a legkeresettebb képességeket kellene fejlesztenie.

Több új vállalkozás beindítását kellene támogatni, ami ugyancsak javítaná a fiatalok és a munkanélküliek foglalkoztatását.

A prágai konferenciára az EU elnökségét jelenleg betöltő cseh kormány által szervezett csúcstalálkozón került sor. A rendkívüli csúcson részt vettek emellett az elnökségi feladatot a következő két félévben ellátó országok – Svédország és Spanyolország – politikai képviselői is. A találkozón a munkaadók és a szakszervezetek képviselői is jelen voltak. A Bizottság a konferencia legfontosabb ajánlásait češtinaEnglishfrançais napirendre tűzi az uniós vezetők júniusi csúcstalálkozóján.

A gazdaság hanyatlásával a 27 uniós tagállamban a munkanélküliek aránya 8,1%-ról (február) 8,3%-ra (március) emelkedett. Jelenleg 20 millióan vannak állás nélkül az Unióban, azaz 4 millióval többen, mint tavaly. Az eurózónában a munkanélküliségi arány 8,7%-ról 8,9%-ra nőtt.

A neheze azonban valószínűleg még csak most jön. A várakozások szerint az euróövezetben a munkanélküliségi ráta 2010 végére valószínűleg el fogja érni a 11,5%-ot: ilyen nagy arányú munkanélküliségre a második világháború óta nem volt példa.

„Nem tudjuk megakadályozni, hogy a válság munkanélküliséghez vezessen ” – nyilatkozta a Bizottság elnöke. „Ha azonban gyorsan cselekszünk, elősegíthetjük, hogy kevesebb munkahely szűnjön meg, és hogy emberek milliói helyezkedhessenek el új és jobb állásokban.”

 

További információk: Az EU megküzd a gazdasági válság szociális következményeivel

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek