Navigointipolku

EU haluaa turvata työpaikat - 07/05/2009

Työttömien määrä on kipuamassa kohti sodanjälkeisen ajan ennätyslukemia. Huippukokouksessa etsittiin keinoja työttömyyden torjuntaan.

EU:ssa ollaan hyvin huolestuneita taantuman vaikutuksesta kansalaisten elämään. Yli 600 000 ihmistä menetti työpaikkansa EU:ssa maaliskuun aikana, ja joissakin maissa on viime aikoina ollut rajuja yhteiskunnallisia mielenilmauksia.

Työttömyyden torjunnan on oltava EU:ssa etusijalla, totesi puheenjohtaja José Manuel Barroso tänään Prahassa. Hän vaati lisätoimia, jotta työttömyyden kasvu saadaan pysäytetyksi.

Työllisyyskomissaari Vladimir Špidla korosti, että EU:n on kaikin käytettävissä olevin keinoin lievennettävä taantuman iskua työntekijöihin. Esimerkiksi Euroopan sosiaalirahaston (ESR) DeutschEnglishfrançais ja Euroopan globalisaatiorahaston (EGR) kautta voidaan auttaa kansalaisia talouskriisin keskellä.

Yrityksiä kehotetaan harkitsemaan työajan lyhentämistä sen sijaan, että työntekijät välittömästi irtisanottaisiin. Työntekijät voisivat käyttää ylimääräisen ajan uusien taitojen hankkimiseen. Joissakin yrityksissä etenkin Saksassa tämä on jo käytäntönä.

Yritysten olisi myös otettava enemmän harjoittelijoita, jotta nuoret saisivat jalansijan työmarkkinoille. Tämä olisi erityisen tärkeää koulunsa juuri päättäneille nuorille. Alle 25-vuotiaiden eurooppalaisten työttömyysaste on jo nyt yli 17 prosenttia, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin yleinen työttömyysaste. Joissakin EU-maissa nuorten työttömyysasteen uskotaan kohoavan jopa yli 30 prosenttiin. Koulutusohjelmissa olisi keskityttävä kaikkein kysytyimpien taitojen opettamiseen.

Liiketoiminnan aloittamiseen annettavan tuen lisääminen voisi myös edistää nuorten ja muiden työttömien työllistymistä.

Prahan kokousta isännöi EU:n nykyinen puheenjohtajamaa Tšekki, ja siihen osallistuivat kaksi seuraavaa puheenjohtajamaata eli Ruotsi ja Espanja. Kokoukseen oli kutsuttu myös työmarkkinaosapuolten edustajia. Kokouksen keskeiset päätelmät češtinaEnglishfrançais otetaan esiin EU-johtajien kesäkuisessa tapaamisessa.

Samalla kun talous yhä supistui, EU:n työttömyysaste kasvoi maaliskuussa 8,3 prosenttiin helmikuisesta 8,1 prosentista. Työttömiä on nyt 20 miljoonaa, mikä on neljä miljoonaa enemmän kuin vuosi sitten. Euroalueella työttömyys nousi 8,7 prosentista 8,9 prosenttiin.

Pahin on kuitenkin ilmeisesti vielä edessä. Vuoden 2010 lopussa euroalueen työttömyyden ennustetaan olevan 11,5 prosenttia, mikä on enemmän kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen.

"Emme voi mitään sille, että nykyinen kriisi aiheuttaa työttömyyttä", totesi puheenjohtaja Barroso. "Mutta jos toimimme nyt, voimme vähentää työpaikkojen katoamista ja auttaa miljoonia ihmisiä löytämään uuden ja paremman työn."

 

Lisätietoa EU:n toimista talouskriisin sosiaalisten vaikutusten lieventämiseksi

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä