Διαδρομή πλοήγησης

Πρώτη προτεραιότητα της ΕΕ η διασφάλιση των θέσεων εργασίας - 07/05/2009

Με τον αριθμό των ανέργων να φθάνει σε μεταπολεμικά επίπεδα ρεκόρ, η ΕΕ συγκαλεί έκτακτη σύνοδο για την απασχόληση.

Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα ανησυχίας για το κοινωνικό κόστος της ύφεσης στην Ευρώπη. Περισσότερα από 600.000 άτομα έχασαν τη δουλειά τους σε όλη την ΕΕ τον Μάρτιο, και σε ορισμένες χώρες σημειώθηκε κοινωνική αναταραχή τους τελευταίους μήνες.

Η Ευρώπη πρέπει να θέσει την απασχόληση στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της, δήλωσε ο Πρόεδρος Μπαρόζο μετά τις εργασίες της συνόδου στην Πράγα και ζήτησε τη λήψη και άλλων μέτρων για την αναχαίτιση της διογκούμενης ανεργίας.

Ο Επίτροπος απασχόλησης Βλαντιμίρ Σπίντλα τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να περιορίσει τις επιπτώσεις της ύφεσης στους εργαζομένους. Για παράδειγμα, τόσο το Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο DeutschEnglishfrançais όσο και το Ευρωπαϊκό ταμείο προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση μπορούν να βοηθήσουν όσους πλήττονται από την κρίση.

Αντί να απολύουν αμέσως τους εργαζόμενους, οι επιχειρήσεις καλούνται να προτιμούν τη λύση της μείωσης των ωρών απασχόλησής τους. Οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν στην περίπτωση αυτή να χρησιμοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων. Ορισμένες επιχειρήσεις, κυρίως στη Γερμανία, κινούνται ήδη προς την κατεύθυνση αυτή.

Επίσης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσλαμβάνουν περισσότερους ασκούμενους ώστε να βοηθήσουν τους νέους να μπουν στην αγορά εργασίας, ειδικότερα τους αποφοίτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η ανεργία μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών στην Ευρώπη είναι ήδη πάνω από 17%, δηλαδή υπερδιπλάσια της συνολικής ανεργίας, ενώ αναμένεται να υπερβεί το 30% σε ορισμένα κράτη μέλη. Τα προγράμματα κατάρτισης θα πρέπει να εστιάσουν στις δεξιότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Επίσης, η αυξημένη ενίσχυση των νεοσύστατων επιχειρήσεων θα μπορούσε να βοηθήσει ταυτόχρονα τους νέους και τους ανέργους να παραμείνουν παραγωγικοί.

Τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής ανέλαβε η Τσεχική κυβέρνηση, ως χώρα που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, με τη συμμετοχή της Σουηδίας και της Ισπανίας, δηλαδή των δύο χωρών που θα αναλάβουν στη συνέχεια την προεδρία. Συμμετείχαν επίσης οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων. Η Επιτροπή θα μεταφέρει τα κύρια μηνύματα της συνόδου češtinaEnglishfrançais στη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών τον Ιούνιο.

Καθώς η οικονομία εξακολουθεί να συρρικνώνεται, η ανεργία στην ΕΕ των 27 αυξήθηκε από 8,1% τον Φεβρουάριο σε 8,3% τον Μάρτιο. Σήμερα οι άνεργοι ανέρχονται σε 20 εκατομμύρια, είναι δηλαδή 4 εκατομμύρια περισσότεροι από πέρυσι. Στη ζώνη του ευρώ, η ανεργία αυξήθηκε από 8,7% σε 8,9%.

Και είναι πολύ πιθανό η κατάσταση να επιδεινωθεί περισσότερο. Η ανεργία στην ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ανέλθει και στο 11,5% στα τέλη του 2010, ύψος ρεκόρ μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

«Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε την ανεργία που προκαλεί η κρίση,» δήλωσε ο Πρόεδρος, «αλλά αν αναλάβουμε αμέσως δράση μπορούμε να περιορίσουμε την απώλεια θέσεων εργασίας και να βοηθήσουμε εκατομμύρια συμπολίτες μας να βρουν άλλες και καλύτερες δουλειές.»

 

Πώς αντιμετωπίζει η ΕΕ την κοινωνική διάσταση της οικονομικής κρίσης

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι