Навигационна пътека

Водещият приоритет на ЕС: спасяване на работни места - 07/05/2009

ЕС организира специална среща на върха за заетостта на фона на растящата безработица, която е на път да достигне следвоенен максимум.

Срещата на върха се провежда на фона на загрижеността за последиците за хората от рецесията в Европа. През март повече от 600 000 души в ЕС са изгубили работата си, а в някои страни през последните месеци имаше социални протести.

Европа трябва да превърне заетостта в свой водещ приоритет, заяви след днешните разговори в Прага председателят Барозу. Той призова за повече действия за спиране на растежа на безработицата.

Комисарят по заетостта Владимир Шпидла подчерта, че ЕС трябва да използва всички налични средства, за да смекчи ефекта от рецесията върху работещите. Така например, Европейският социален фонд DeutschEnglishfrançais и Европейският фонд за приспособяване към глобализацията могат да помогнат на засегнатите от кризата.

Към предприятията се отправя призив да намаляват работното време, вместо направо да уволняват работници. Тогава работниците ще могат да използват повечето свободно време за развиване на нови умения. Някои компании вече правят това, по-специално в Германия.

Компаниите трябва също да вземат повече стажанти, за да помогнат на младите хора - по-специално на завършващите гимназия или колеж - да стъпят на трудовия пазар. Безработицата сред европейците под 25 г. вече е над 17 % - двойно повече от общата безработица, като се очаква в някои страни от ЕС тя да надхвърли 30 %. Схемите за обучение трябва да се съсредоточат върху най-търсените умения.

Увеличаването на помощта за новосъздадени предприятия също може да допринесе за заетостта на младите хора и безработните.

Домакин на разговорите в Прага бе правителството на Чехия, която в момента председателства ЕС. В разговорите участваха и двете страни, които ще поемат председателството след това - Швеция и Испания. Участие взеха и работодатели и профсъюзи. Комисията ще предаде най-важните послания češtinaEnglishfrançais на срещата на лидерите на ЕС през юни.

Тъй като икономиката продължава да се свива, безработицата в 27-те страни от ЕС през март достигна 8,3 % спрямо 8,1 % през февруари. В момента без работа са 20 млн. души - с 4 млн. повече спрямо същия период на миналата година. В еврозоната безработицата се повиши до 8,9 % спрямо 8,7 %.

Вероятно най-лошото все още предстои. Очаква се безработицата в еврозоната да нарасне до 11,5 % до края на 2010 г. - най-високото ниво след Втората световна война.

„Не можем да предотвратим дължащата се на кризата безработица“, заяви председателят Барозу. „Но ако вземем мерки сега, можем да намалим броя на изгубените работни места и да помогнем на милиони хора да намерят нови и по-добри работни места“.

 

Прочетете още за това какви мерки взема ЕС във връзка със социалното измерение на икономическата криза

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки