Navigacijska pot

Kako varna je vaša pokojnina? - 09/03/2009

Starejši par sedi na plaži ©EC

Finančna kriza bo države članice EU morda prisilila k prilagoditvi pokojninskih sistemov, toda večini prebivalcev, ki so zdaj blizu upokojitve, se ni treba bati za pokojnino.

Noben pokojninski sistem ni popolnoma neobčutljiv na gospodarska nihanja, vendar so evropski sistemi sorazmerno odporni, ugotavlja nedavno skupno poročilo Evropske komisije in Sveta. Finančna kriza pa je vendarle razkrila nekatere šibkosti pokojninskih sistemov, zlasti za pokojninsko varčevanje v naložbe (skladih), ki so ga zato neposredneje in hitreje ogrozile težave na svetovnem trgu.

Poročilo English poudarja, da dolgoročna narava pokojninskih sistemov pomeni tudi določeno zaščito pred velikimi tržnimi nihanji, in podrobneje oceni vpliv krize na različne vrste pokojninskih sistemov.

Zasebni pokojninski skladi so v zadnjem letu doživeli velik padec vrednosti svojih sredstev. Zaenkrat se zdi, da pokojninski skladi niso preveč vlagali v tvegane naložbe, ki so zamajale svetovni bančni sistem.

Posledice nižjih donosov naložb za vlagatelje v pokojninske sklade so odvisne od vrste pokojninskega zavarovanja, ki se uporablja v državi. V državah, kjer so zavarovanci vključeni v sistem dodatnega pokojninskega zavarovanja z zajamčenimi prejemki, bodo zavarovanci prejeli pokojnine, ki jih pričakujejo, saj pokojninski načrt krije tudi naložbeno tveganje. Višina pokojnine je tako načeloma zajamčena. To pa se lahko spremeni zaradi prilagoditev skladov, ki bodo želeli nadomestiti izgube.

Poročilo opozarja, da ne moremo popolnoma izključiti tudi hujših posledic. Kljub temu pa je dobro vedeti, da veljajo v EU zakoni za zaščito zavarovancev v primeru stečaja podjetij, ki upravljajo pokojninske sklade z zajamčenimi prejemki.

Pokojninski sistemi z določenimi prispevki, med katerimi je tudi slovenski, pa tveganje popolnoma prenesejo na posameznika. V tem primeru je znesek izplačane pokojnine neposredno odvisen od uspeha naložb sklada. Za zavarovance, ki še niso blizu starosti za upokojitev, bo morda še dovolj časa, da si naložbe opomorejo. Tudi tistih, ki so blizu upokojitve, kriza morda ne bo prehudo prizadela, če so vlagali v sklad življenjskega cikla, saj ta zmanjšuje stopnjo tveganja naložbe, ko se zavarovanec približuje upokojitvi.

Starejši zavarovanci, ki so se zanašali na sistem določenih prispevkov, bodo morda prejemali nižje pokojnine ali pa morali delati dlje, da bodo tako nadomestili izpad pričakovanega prihodka.

Toda takšni primeri so redki: večina prebivalcev Evrope, ki so danes blizu starosti za upokojitev, se še vedno zanaša na javni dokladni pokojninski sistem. Zaenkrat finančna kriza tega sistema še ni pomembno prizadela. Če pa se bodo slabi časi za gospodarstvo nadaljevali, bodo morale države prenoviti svoje pokojninske načrte in tako zagotoviti dolgoročno vzdržnost pokojninskih sistemov.

Skupno poročilo o socialni zaščiti in socialni vključenosti (2009) DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave