Navigointipolku

Onko eläkkeesi turvassa? - 09/03/2009

Ikääntynyt pariskunta istuu hiekkarannalla © EC

Finanssikriisi voi pakottaa EU-maat eläkejärjestelmien muutoksiin, mutta useimpien eurooppalaisten eläketurva säilynee ennallaan.

Talouden suhdanteet vaikuttavat väistämättä myös eläkejärjestelmiin, mutta tuoreen EU-raportin mukaan eurooppalaiset järjestelmät ovat varsin vakaalla pohjalla. Viimeaikainen kriisi on kuitenkin antanut syytä arvioida eläkejärjestelmien tiettyjä piirteitä, kuten rahastoituja eläkkeitä, joihin kriisi on vaikuttanut suoraan ja välittömästi.

Raportissa English todetaan, että eläkejärjestelmille ominainen pitkäaikaisuus suojaa niitä jonkin verran markkinoiden heilahteluilta. Siinä tarkastellaan erilaisia eläkejärjestelmiä, mm. rahastoivia järjestelmiä ja jakojärjestelmiä.

Yksityisten eläkerahastojen sijoitusten arvo on laskenut huomattavasti viimeksi kuluneen vuoden aikana. Eläkerahastot eivät kuitenkaan näytä juurikaan sijoittaneen ongelmallisiin omaisuuseriin, jotka ovat horjuttaneet globaalia pankkijärjestelmää.

Sijoitusten tuoton heikkeneminen vaikuttaa yksityisissä eläkevakuutusjärjestelmissä vakuutettuihin työntekijöihin eri tavoin erityyppisissä järjestelmissä. Etuusperusteisteisissa ammatillisissa eläkejärjestelmissä vakuutettujen eläke säilyy yleensä odotetun suuruisena, koska sijoitusriskeistä vastaa järjestelmä, ja eläkkeen määrä on periaatteessa taattu. Tappioiden korvaamiseksi rahastoja saatetaan kuitenkin joutua mukauttamaan, ja tilanne voi muuttua.

Raportin mukaan kriisillä saattaa olla vakavampiakin vaikutuksia. Siinä todetaan kuitenkin, että EU:n ja jäsenvaltioiden lainsäädäntö suojaa työntekijöitä etuusperusteisten järjestelmien takana olevien yritysten maksukyvyttömyyden varalta.

Maksuperusteisissa eläkejärjestelmissä riski on sen sijaan työntekijän, koska maksettavan eläkkeen määrä riippuu suoraan rahaston sijoitusten tuotosta. Vielä pitkään työelämässä olevat saattavat ajan mittaan pystyä saamaan vastinetta sijoituksilleen. Myöskään eläkeikää lähestyvien työntekijöiden eläke ei ole vaarassa, jos järjestelmässä sovelletaan elinkaaristrategiaa, jossa riskejä pyritään vähentämään sijoittajan eläkeiän lähestyessä.

Jos elinkaaristrategiaa ei ole sovellettu, maksuperusteisissa järjestelmissä vakuutettujen ikääntyneiden työntekijöiden eläke voi pienentyä – tai he joutuvat tekemään työtä pidempään toivomansa eläkkeen eteen.

Tällaiset tilanteet eivät kuitenkaan onneksi ole tyypillisiä. Useimpien eurooppalaisten eläkevakuutus on edelleen julkisissa jakojärjestelmissä, joita finanssikriisi ei toistaiseksi ole horjuttanut vakavasti. Jos kuitenkin talouden taantuma jatkuu ja työttömyys lisääntyy edelleen, valtioiden on mahdollisesti mukautettava järjestelmiä, jotta ne toimisivat pitkällä aikavälillä.

Sosiaalista suojelua ja sosiaalista osallisuutta koskeva raportti 2009 DeutschEnglishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä