Sti

Er din pension sikker? - 09/03/2009

Ældre par på strand ©EF

Finanskrisen kan tvinge EU-landene til at justere deres pensionssystemer. Men de fleste europæere i pensionsalderen behøver ikke bekymre sig alt for meget om deres finanser i den tredje alder.

Selv om ingen pensionsordninger er helt uafhængige af bølgegangen i økonomien, er det europæiske system forholdsvis solidt, hedder det i ny rapport fra EU. Krisen har imidlertid sat mere fokus på bestemte aspekter af pensionssystemerne, især opsparingsbaserede pensioner, som påvirkes mere direkte og hurtigere af krisen.

Pensionsordninger er langsigtede. Det giver en vis tryghed ved kursudsving, bemærker rapporten English, som behandler forskellige pensionsordninger – også ordninger med forudgående og løbende finansiering.

De private pensionsfondes aktiver er blevet meget mindre værd i det sidste års tid. Men der er ikke meget, der tyder på, at pensionsfondene har investeret særlig meget i de giftige aktiver, som har undermineret bankerne på verdensplan.

Den valgte pensionsordning er afgørende for, hvordan folk med private pensionsordninger bliver påvirket af det lavere afkast af investeringerne. Generelt gælder det, at folk med ydelsesdefinerede pensionsordninger får den pension, de har regnet med, fordi ordningen dækker investeringsrisikoen, og fordi udbetalingerne principielt er garanterede. Men billedet kan vende, hvis fonden skal justeres for at kunne kompensere for tab.

Det kan ikke udelukkes, at der kommer alvorligere følger, siger rapporten. Den bemærker, at både EU og medlemslandene har love, der beskytter lønmodtagere ved insolvens i de virksomheder, som betaler til ydelsesdefinerede ordninger.

Bidragsdefinerede ordninger betyder derimod, at den enkelte selv bærer hele risikoen. Det er fordi, pensionsudbetalingen helt og aldeles afhænger af, hvordan det går med fondens investeringer. For folk, som har mange år tilbage på arbejdsmarkedet, kan investeringerne nå at rette sig. Selv de, som står over for at gå på pension, kan muligvis slippe helskindet fra krisen, hvis deres ordning bruger en strategi, der går ud på at mindske risikoen, i takt med at indskyderen nærmer sig pensionsalderen.

Men ældre uden den slags ordning, som har satset på en bidragsdefineret ordning, kan blive nødt til at nøjes med en mindre pension. Eller arbejde længere for at opveje tabet.

Det er dog mere undtagelsen end reglen. De fleste europæere i pensionsalderen er stadig mest afhængige af offentlige pensionsordninger med løbende finansiering. Indtil videre er de ikke rigtig blevet ramt af finanskrisen. Men hvis den økonomiske afmatning varer ved, og ledigheden bliver ved med at stige, kan regeringerne blive nødt til at se på ordningerne for at sikre, at de også holder på lang sigt.

"Fælles rapport om social beskyttelse og social integration", 2009 DeutschEnglishfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links