Sökväg

Flera EU-kampanjer slår ett slag för jämställdheten.

Kvinnor i EU tjänar i genomsnitt 17,4 % mindre än män. Det visar ny statistik som publiceras i samband med EU:s kampanj för att minska löneklyftan mellan könen.

I rapporten skylls löneskillnaden på traditioner, stereotyper och svårigheten att förena arbete och privatliv. Allt fler kvinnor arbetar och utgör 59 % av alla nyutexaminerade från universiteten. Men kvinnorna är fortfarande underrepresenterade på chefsposter och överrepresenterade inom låglöneyrken.

”Den ekonomiska nedgången kommer sannolikt att påverka kvinnor i större utsträckning än män, eftersom det är vanligare att kvinnor har otrygga arbeten”, står det i rapporten.

Kampanjen för lika lön för lika arbete ska informera om löneskillnaderna och ge förslag till lösningar. Kampanjen inleddes den 3 mars och ska hålla på till augusti. Arbetsgivare och fackföreningar kommer att få informationsmaterial. I kampanjen ingår också en webbplats, affischer och annonser i europeisk press.

I takt med att befolkningen blir allt äldre behövs fler kvinnor på arbetsmarknaden, särskilt inom IT-branschen. Omkring 300 000 välutbildade ingenjörer väntas försvinna från IT-sektorn i EU fram till nästa år – mindre än var femte dataingenjör är kvinna.

Nyligen undertecknade fem kända IT-företag en överenskommelse för att göra tekniska jobb mer attraktiva för kvinnor. Uppgörelsen mellan Alcatel-Lucent, IMEC, Orange-France, Microsoft och Motorola förhandlades fram av EU som ett led i kommissionens satsning English för att locka fler kvinnor till IT-branschen. Telekomkommissionär Viviane Reding uppmanar andra företag att följa efter.

I samband med internationella kvinnodagen sponsrar EU också en teckningstävling Englishfrançais för barn på temat jämställdhet. De vinnande bidragen kommer att tryckas i en skolbroschyr.

Inför Europaparlamentsvalen i juni i år har kommunikationskommissionär Margot Wallström också satt igång en webbdebatt om kvinnor i politiken English.

Mer om jämställdheten i EU

Mer om hjälp till världens kvinnor Englishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar