Navigacijska pot

Ukrepi EU v zvezi s položajem žensk.

Ženske v Evropski uniji zaslužijo v povprečju 17,4 % manj kot moški, kažejo novi statistični podatki EU, ki jih je Evropska komisija objavila v akciji, s katero si prizadeva zmanjšati razlike v plačah med spoloma.

Po poročilu so za razlike krivi tradicija, stereotipi in težave pri usklajevanju družinskega in poklicnega življenja. Število zaposlenih žensk v Evropi narašča, tudi med univerzitetnimi diplomanti je 59 % žensk. Kljub temu redkeje kot moški zasedajo vodilne in odgovorne položaje in so večinoma zaposlene v manj donosnih dejavnostih.

„Gospodarska kriza bo verjetno bolj prizadela ženske kot moške, saj ženske pogosteje delajo za določen čas“, je razbrati iz poročila.

Z akcijo enako plačilo za enako delo želi Evropska komisija opozoriti na razlike v plači med spoloma in na možne rešitve. Akcija se je začela pred mednarodnim dnevom žena 3. marca in bo trajala do avgusta. Obveščanje in ozaveščanje delodajalcev in sindikatov poteka na spletnih straneh, plakatih in oglasih.

Zaradi staranja prebivalstva v Evropski uniji postaja delež žensk na trgu dela še pomembnejši, zlasti v sektorju informacijske tehnologije. Po napovedih naj bi v tem sektorju drugo leto primanjkovalo 300 000 diplomiranih računalniških inženirjev, pri čemer je razmerje med ženskimi in moškimi računalničarji manj kot ena proti pet.

Pet uglednih informacijskih podjetij, Alcatel-Lucent, IMEC, Orange-France, Microsoft in Motorola, je ta mesec podpisalo sporazum, po katerem naj bi poskusili več žensk navdušiti za računalniške poklice. Pogovore je vodila Evropska komisija, in sicer kot del pobude English , s katero želi v računalništvo pritegniti več žensk. Evropska komisarka Viviane Reding spodbuja k enakemu ravnanju tudi druga podjetja.

Evropska komisija je v sklopu mednarodnega dneva žena pripravila tudi tekmovanje v risanju Englishfrançais za otroke na temo enakosti med spoloma. Nagrajene risbe bodo objavili v brošuri in jih razdelili šolam.

Glede na to, da bodo junija letos volitve v Evropski parlament, se je pod pokroviteljstvom evropske komisarke Margot Wallström začela spletna razprava o ženskah v politiki English .

Več o položaju žensk in moških v EU

Več o pomoči ženskam po svetu Englishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave