Kruimelpad

Europabrede acties met grote gevolgen voor vrouwen

Vrouwen in de EU verdienen gemiddeld 17,4% minder dan mannen. Dat blijkt uit nieuwe EU-statistieken die zijn verschenen in het kader van een campagne van de Commissie om de loonkloof tussen man en vrouw te dichten.

Het rapport wijt dit verschil aan tradities, stereotyperingen en problemen met het combineren van werk en privéleven. Het aantal vrouwen op de arbeidsmarkt neemt toe en 59% van alle nieuwe academici is vrouw. Maar nog steeds zijn er minder vrouwen met een hoge functie dan mannen en meestal moeten zij genoegen nemen met minder goed betaalde banen.

"De economische teruggang heeft waarschijnlijk grotere gevolgen voor vrouwen dan voor mannen, omdat vrouwen vaker een onzekere baan hebben," aldus het rapport.

De campagne wil meer aandacht vragen voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen en de manier waarop die kan worden gedicht. De campagne is op 3 maart, nog voor de Internationale Vrouwendag, van start gegaan en loopt tot augustus. Zij omvat een voorlichtingspakket voor werkgevers en vakbonden, een website, posters en advertenties.

Nu de bevolking in de EU vergrijst, kunnen vrouwen helpen de schaarste, vooral aan IT'ers, op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Europa's IT-sector zal vermoedelijk volgend jaar al zo'n 300.000 gekwalificeerde ingenieurs te kort komen en minder dan een op de vijf computerspecialisten is een vrouw.

Deze maand hebben toonaangevende IT-bedrijven - Alcatel-Lucent, IMEC, Orange-France, Microsoft en Motorola - een overeenkomst getekend om technische beroepen aantrekkelijker te maken voor vrouwen. Het gaat om een initiatief van de EU in het kader van de pogingen van de Commissie English om deze bedrijfstak aanlokkelijker te maken voor vrouwen. De eurocommisaris voor telecom, Viviane Reding, dringt er bij andere bedrijven op aan om dit voorbeeld te volgen.

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag sponsort de EU ook een tekenwedstrijd voor kinderen Englishfrançais rond het thema gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Een brochure met de winnende tekeningen zal op scholen worden uitgedeeld.

Met de verkiezingen voor het Europees Parlement van juni dit jaar voor de deur is eurocommissaris Margot Wallström een online-debat English over vrouwen in de politiek gestart.

Meer over de situatie van mannen en vrouwen in de EU

Meer over hulp voor vrouwen over de hele wereld Englishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links