Διαδρομή πλοήγησης

Οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες προωθούν την επίλυση θεμάτων που απασχολούν τις γυναίκες.

Σε όλη την ΕΕ οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο 17,4% λιγότερο από τους άνδρες, σύμφωνα με νέα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ που δημοσιεύθηκαν στα πλαίσια της εκστρατείας της Επιτροπής για τη μείωση του μισθολογικού χάσματος ανδρών και γυναικών.

Η έκθεση αναφέρει ως αίτια αυτού του χάσματος τις επικρατούσες παραδόσεις, τις προκαταλήψεις αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γυναίκα προκειμένου να συνδυάσει την επαγγελματική και την προσωπική της ζωή. Ο αριθμός εργαζόμενων γυναικών στην Ευρώπη βρίσκεται σε ανοδική πορεία και σήμερα το 59% των αποφοίτων πανεπιστημίων είναι γυναίκες. Παρόλ' αυτά οι γυναίκες κατέχουν λιγότερες υπεύθυνες θέσεις από τους άνδρες, ενώ οι περισσότερες ασκούν λιγότερο κερδοσκοπικά επαγγέλματα.

Η έκθεση αναφέρει ότι η οικονομική ύφεση θα πλήξει πιθανότατα τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες, καθώς οι γυναίκες απασχολούνται συχνότερα σε επισφαλείς θέσεις εργασίας.

Η εκστρατεία για ίσες αμοιβές αποσκοπεί στην καλύτερη ευαισθητοποίηση όσον αφορά το μισθολογικό χάσμα ανδρών-γυναικών και στην εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισής του. Η εκστρατεία αυτή, που ξεκίνησε έξι μέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο και θα περιλαμβάνει ενημερωτικό υλικό για τους εργοδότες και τα σωματεία εργαζομένων, έναν δικτυακό τόπο, αφίσες και διαφημίσεις.

Με έναν πληθυσμό που αντιμετωπίζει πρόβλημα γήρανσης, η ΕΕ χρειάζεται τις γυναίκες για να εμπλουτίσει το εργατικό δυναμικό της, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών. Στην Ευρώπη ο συγκεκριμένος τομέας αναμένεται να παρουσιάσει έλλειμμα 300.000 διπλωματούχων ειδικών μέχρι το 2010, ενώ λιγότερο από ένας στους πέντε ειδικούς της πληροφορικής στην Ευρώπη είναι γυναίκα.

Αυτό το μήνα πέντε κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας πληροφοριών - η Alcatel-Lucent, η IMEC, η Orange-France, η Microsoft και η Motorola - υπέγραψαν συμφωνίες για να προσελκύσουν γυναίκες σε θέσεις του τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Τις συμφωνίες αυτές διαπραγματεύτηκε η ΕΕ, στα πλαίσια της εκστρατείας της Επιτροπής English που έχει ως στόχο να προσελκύσει περισσότερες "σταχτοπούτες της πληροφορικής" στο συγκεκριμένο κλάδο. Η Επίτροπος τηλεπικοινωνιών Βίβιαν Ρέντινγκ ενθαρρύνει και τις άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Επίσης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η ΕΕ χρηματοδοτεί έναν παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής Englishfrançais με θέμα την ισότητα ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες. Τα σχέδια που θα επιλεγούν θα διανεμηθούν υπό μορφή φυλλαδίου στα σχολεία.

Με την ευκαιρία των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα γίνουν τον προσεχή Ιούνιο, η Επίτροπος Μάργκοτ Βάλστρομ εγκαινίασε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τις γυναίκες στο στίβο της πολιτικής English .

Περισσότερα για την κατάσταση ανδρών και γυναικών στην ΕΕ

Περισσότερα για τη βοήθεια προς τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο Englishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι