Sti

EU-initiativer har stor betydning for kvindespørgsmål.

Kvinder over hele EU får i gennemsnit 17,4 % mindre i løn end mænd, viser nye tal for EU. Tallene stammer fra en rapport, der udsendes som led i en kampagne for at mindske løngabet mellem mænd og kvinder.

Lønforskellen skyldes traditioner, fordomme og problemer med at forene arbejds- og privatliv, siger rapporten. Der er stadig flere kvinder i arbejdsstyrken i Europa, og 59 % af alle nye universitetsuddannede er kvinder. Men der er færre kvinder i ansvarsfulde job end mænd – og dermed flere i job, der giver mindre i lønningsposen.

"Den økonomiske afmatning rammer formentlig kvinder hårdere end mænd, fordi kvinder generelt har mere usikre job", siger rapporten.

Ligelønskampagnen sætter fokus på løngabet og foreslår mulige løsninger. Kampagnen blev skudt i gang den 3. marts som optakt til den internationale kvindedag og løber frem til august. Der er bl.a. udarbejdet informationsmateriale til arbejdsgivere og fagforeninger, et websted, plakater og reklamer.

Europas befolkning bliver ældre og ældre, og derfor er der brug for kvinder på arbejdsmarkedet, især inden for it. Europas it-branche regner med at mangle 300 000 kvalificerede ingeniører inden udgangen af næste år. Og færre end hver femte it-ingeniør i Europa er kvinde.

Tidligere på måneden underskrev fem store it-firmaer – Alcatel-Lucent, IMEC, Orange-France, Microsoft og Motorola – en aftale, der skal få flere kvinder til at vælge it- og teknologifagene. Aftalen blev forhandlet på plads af EU som led i Kommissionens indsats English for at tiltrække flere såkaldte "cyberellaer" til sektoren. EU's telekommissær, Viviane Reding, opfordrer andre firmaer til at tage lignende tiltag.

Den internationale kvindedag markeres også med en tegnekonkurrence Englishfrançais for børn med temaet ligestilling mellem mænd og kvinder. Vindernes tegninger vil blive samlet i et hæfte til skoler.

I anledning af valget til Europa-Parlamentet i juni i år har EU-kommissær Margot Wallström lanceret en onlinedebat om kvinder i politik English .

Mere om mænd og kvinder i EU

Mere om hjælp til kvinder rundt om i verden Englishfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links