Sökväg

Prisbelönta artiklar mot diskriminering - 06/02/2009

Reklam för antidiskrimineringskampanjen på kommissionens högkvarter i Bryssel

En fransk och en dansk journalist delar på förstapriset i 2008 års upplaga av EU:s journalisttävling ”För mångfald. Mot diskriminering".

Livet som homosexuell i ett lokalt fotbollslag, kvinnor som konverterar till islam och blir främlingar i sitt eget land, kampen för att göra karriär trots omvärldens fördomar – de 545 artiklar som tävlade om årets journalistpris mot diskriminering tog upp en rad skiftande ämnen. Två journalister delar på förstaplatsen: Pascale Krémer för sin artikel Homophobie et football: la leçon de Chooz (Homofobi och fotboll: lärdomen från Chooz) i Le Monde och dansken Ole Hall för Danske muslimer udsat for chikane (Danska muslimer utsätts för trakasserier) som publicerades i Morgenavisen Jyllands-posten.

De portugisiska journalisterna Christiana Martins och Marisa Antunes får tredjepriset för artikeln Elite à prova de racismo (En elit immun mot rasism). Artikeln publicerades i tidningen Expresso. Ett särskilt pris går till Mika Kontourousi, journalist på tidningen Eleftheros Tipos, för artikeln Η Γιουζγιάν «σπάει» τα σύνορα της φυλής της (Yuzyan spränger sin stams gränser). I artikeln porträtteras en romsk kvinna som försöker komma ifrån sin traditionella roll i samhället.

Journalistpriset ingår i kampanjen ”För mångfald. Mot diskriminering”. Kampanjen startade 2003 och finansieras via programmet Progress. Priset går till journalister som skriver om fördomar, mobbning och diskriminering som människor alltför ofta utsätts för på grund av ursprung, religion, ålder, kön, handikapp eller sexuell läggning.

I 2007 års upplaga belönades den portugisiska journalisten Maria Do Céu Neves för artikeln Portugueses alimentam nova escravatura da Europa (Portugiser bidrar till en ny typ av slaveri) i tidningen Diário de Noticias. För att skriva artikeln tillbringade hon tre veckor tillsammans med en grupp portugiser som arbetade på en tomatodling i Nederländerna under oacceptabla förhållanden.

Hennes erfarenheter visar att medvetenheten ibland utvecklas snabbare än lagstiftningen. Trots att hennes artikel fick ett enormt genomslag i Portugal har lagstiftningen inte ändrats. Maria Do Céu Neves väntar t.ex. fortfarande på att gästarbetare ska få skriva under anställningskontrakt på sitt eget språk. Hon hoppas i alla fall att hon kunnat varna för risken att bli utnyttjad.

Kamp mot diskriminering

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar