Cale de navigare

O lonzincă a campaniei de luptă împotriva discriminării, arborată pe clădirea Comisiei

Doi jurnalişti, din Franţa şi Danemarca, sunt laureaţii ediţiei 2008 a concursului „Pentru diversitate. Împotriva discriminării”, organizat de Comisia Europeană.

Să-ţi asumi homosexualitatea în lumea fotbalului, să te converteşti la islam şi să te simţi străin în propria ţară, să-ţi construieşti o carieră în ciuda originilor etnice, sfidând statisticile şi clişeele: discriminarea ia forme diverse şi suscită multe comentarii în presă. 545 de articole care au intrat în concurs în acest an, doi jurnalişti fiind desemnaţi câştigătorii premiului întâi, ex æquo: Pascale Krémer, din Franţa, pentru articolul Homophobie et football: la leçon de Chooz (Homofobie şi fotbal: lecţia din Chooz), publicat în Le Monde, şi Ole Hall, din Danemarca, pentru articolul Danske muslimer udsat for chikane (Musulmanii din Danemarca se simt vexaţi), publicat în Morgenavisen Jyllands-Posten.

Jurnalistele portugheze Christiana Martins şi Marisa Antunes au primit premiul trei pentru articolul Elite à prova de racismo (Elita, faţă în faţă cu rasismul), publicat în Expresso. Un premiu special a fost acordat jurnalistei Mika Kontourousi, din Grecia, pentru articolul Η Γιουζγιάν σπάει τα σύνορα της φυλής της (Yuzyan dărâmă frontierele clanului său), publicat în Eleftheros Tipos. Acesta prezintă portretul unei femei de origine rromă care încearcă să treacă dincolo de condiţia pe care familia şi societatea i-o rezervă.

Concursul de jurnalism este una dintre activităţile principale ale campaniei „Pentru diversitate. Împotriva discriminării”, lansată în 2003 şi finanţată de programul european Progress. Acesta recompensează jurnaliştii din presa scrisă şi on-line care atrag atenţia cititorilor asupra prejudecăţilor, marginalizării şi discriminării cu care se confruntă în continuare cetăţenii din cauza originii, a religiei, a vârstei, a sexului, a handicapului sau a orientării sexuale.

Ediţia 2007 a concursului recompensase deja o jurnalistă portugheză, Maria Do Céu Neves, pentru articolul său intitulat Portugueses alimentam nova escravatura da Europa (Portughezii contribuie la o nouă formă de sclavie în Europa), publicat în Diário de Noticias. Articolul relatează experienţa jurnalistei care, timp de trei săptămâni, a trăit existenţa precară a unor muncitori sezonieri portughezi aflaţi la lucru în serele de roşii din Olanda.

Experienţa sa ne dă de înţeles că, uneori, conştiinţa oamenilor evoluează mai repede decât legislaţia. Deşi articolul său a făcut vâlvă în Portugalia, subiectul ajungând şi pe platourile de televiziune, nu a produs încă schimbările scontate pe plan legislativ pentru ca, de exemplu, lucrătorii migranţi să poată semna un contract în limba lor. Cu toate acestea, Maria Do Céu Neves speră că a putut cel puţin să tragă un semnal de alarmă şi să-i avertizeze pe candidaţii la emigrare că pot deveni victime ale exploatării.

Lupta împotriva discriminării

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile