Kruimelpad

Wedstrijd als wapen tegen onrecht - 06/02/2009

Spandoek met teksten tegen discriminatie op de gevel van de zetel van de Commissie.

Een Franse en een Deense journalist delen de hoofdprijs van de wedstrijd "Verschil moet er zijn. Discriminatie niet", editie 2008, georganiseerd door de Europese Commissie.

Een voetbalspeler die in zijn macho-omgeving uitkomt voor zijn homoseksualiteit, iemand die zich bekeert tot de islam en zich daarna een vreemde in eigen land voelt, een vrouw die carrière maakt tegen de wens van haar omgeving in: discriminatie kan vele vormen aannemen en er wordt veel over geschreven in de pers. Uit 545 deelnemers zijn dit jaar twee journalisten geselecteerd die de eerste prijs delen: de Française Pascale Krémer voor haar artikel over homofobie en voetbal in Le Monde, en de Deen Ole Hall voor zijn artikel over de onderdrukking van moslims in Denemarken in Morgenavisen Jyllands-Posten.

De Portugese journalistes Christiana Martins en Marisa Antunes hebben de derde prijs ontvangen voor een artikel over racisme in de krant Expresso. Een speciale prijs is toegekend aan de Griekse journaliste Mika Kontourousi voor haar artikel "Yuzyan doorbreekt de grenzen van haar clan" in Eleftheros Tipos: een portret van een Roma-vrouw die zich verzet tegen de rol die haar clan en de maatschappij haar opleggen.

De journalistenwedstrijd is een belangrijk onderdeel van de campagne "Verschil moet er zijn. Discriminatie niet" die in 2003 van start is gegaan en die wordt gefinancierd uit het Europese programma Progress. Deze wedstrijd zet journalisten in het zonnetje die in de geschreven pers en op internet vooroordelen, uitsluiting en discriminatie op welke grond dan ook aan de kaak stellen.

In 2007 won de Portugese journaliste Maria Do Céu Neves. Voor haar artikel over de Portugese bijdrage aan moderne slavernij in Europa in Diário de Noticias werkte zij drie weken undercover voor een uitzendbureau als tomatenplukster in Nederland.

Uit haar ervaringen blijkt dat de wetgeving de praktijk niet altijd kan bijbenen. Hoewel haar artikel een grote impact had in Portugal – ze kwam er zelfs mee op televisie –, is de wet niet aangepast en komt het nog steeds voor dat migranten een arbeidscontract moeten ondertekenen in een taal die zij niet beheersen. Maria hoopt dat zij desondanks toekomstige emigranten kan waarschuwen dat zij het slachtoffer van misbruik kunnen worden.

Discriminatiebestrijding

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links