Navigációs útvonal

Újságírók az igazságtalanság ellen - 06/02/2009

A diszkriminációellenes kampány transzparense díszíti a Bizottság brüsszeli épületét

Egy francia és egy dán újságíró osztozik a 2008-as „A sokféleségért – a diszkrimináció ellen” elnevezésű újságírói verseny megosztott első díján.

A diszkrimináció számtalan formában ölt testet. Bőrén érezheti az a focista, aki a futball agresszívan férfias világában felvállalja homoszexualitását vagy az a nő, aki férje vallására, az iszlámra áttérve saját hazájában válik idegenné. Előfordul, hogy valaki kisebbségi származása ellenére fényes karriert fut be, fittyet hányva statisztikákra és előítéletekre. Az írott sajtóban gyakran esik szó a hátrányos megkülönböztetés különféle megnyilvánulásairól. Az Európai Bizottság által szervezett diszkriminációellenes újságírói versenyen a zsűri idén 545 cikk közül választhatta ki a legjobbakat. A testület két pályamunkát tüntetett ki első helyezéssel: a francia Pascale Krémer Homofóbia és futball: Chooz tanulsága című cikkét (Le Monde) és a dán Ole Hall Zaklatásnak kitett dán muzulmánok című írását (Morgenavisen Jyllands-Posten).

A harmadik díjat a portugál Christiana Martins és Marisa Antunes Rasszizmusálló elit című munkája (Expresso), a különdíjat pedig a görög Mika Konturuszi Yuzyan kitör a törzsi korlátok közül című írása (Eleftheros Tipos) kapta. Ez utóbbi egy roma nő küzdelmét mutatja be, aki megkísérel áttörni a klán és a társadalom által rákényszerített korlátokon.

Az újságíróverseny a 2003-ban indított „A sokféleségért – a diszkrimináció ellen” elnevezésű kampány egyik kiemelkedő eseménye. A kezdeményezést az uniós Progress program finanszírozza. A Bizottság az írott és az elektronikus sajtó azon munkatársait tünteti ki az újságírói díjjal, akik felemelik a szavukat az előítéletek, a kirekesztés és a diszkrimináció ellen, és felhívják a közvélemény figyelmét arra, hogy még mindig túl sok polgártársunk részesül hátrányos megkülönböztetésben származása, vallása, életkora, neme, fogyatékossága vagy szexuális beállítottsága miatt.

A 2007-es díj nyertese a portugál Maria Do Céu Neves volt, pályamunkája A rabszolgaság új formájának portugál áldozatai címet viseli (Diário de Noticias). Az újságírónő a cikk kedvéért három héten keresztül dolgozott hollandiai paradicsomültetvényeken, osztozva az ideiglenes szerződéssel alkalmazott portugál vendégmunkások bizonytalan sorsában.

Az ügy egyik tanulsága: lehet akármilyen gyors a problémafelismerés, a megoldást hozó jogi szabályozás esetenként sokat késlekedhet. Bár az újságírónő munkája nagy visszhangot kapott Portugáliában – még a televízió is foglalkozott a kérdéssel –, jogszabályi szinten egyelőre nem hozta meg a remélt előrelépést, például a migráns munkavállalók továbbra sem jogosultak arra, hogy saját nyelvükön készült szerződést írjanak alá. Az újságírónő mindamellett reméli, hogy a külföldi munkára jelentkező potenciális áldozatokat figyelmeztetni tudta a kizsákmányolás veszélyére.

Küzdelem a hátrányos megkülönböztetés ellen

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek