Navigointipolku

Sanan säilällä eriarvoisuutta vastaan - 06/02/2009

Syrjinnänvastaisen kampanjan juliste komission päärakennuksen seinällä

Syrjinnän vastaisen journalistikilpailun pääpalkinnot menivät Ranskaan ja Tanskaan.

Tämänvuotisessa kilpailussa 545 artikkelin joukosta voittajiksi valikoitui kaksi ansiokasta kirjoitusta, joiden kesken pääpalkinto jaettiin. Ranskalainen Pascale Krémer palkittiin artikkelistaan ”Homophobie et football: la leçon de Chooz”(Le Monde), jonka aiheena on homoseksuaalien asema korostetun miehisessä jalkapallomaailmassa. Toinen ensimmäisen palkinnon saaja on tanskalainen Ole Hall, jonka artikkeli ”Danske muslimer udsat for chikane”(Morgenavisen Jyllands-Posten) käsittelee islamiin kääntyneiden tanskalaisnaisten kokemuksia ulkopuolisuudesta ja syrjinnästä omassa maassaan.

Kolmannen palkinnon saivat portugalilaiset Christiana Martins ja Marisa Antunes artikkelistaan ”Elite à prova de racismo”(Expresso). Artikkeli kertoo menestyneistä vähemmistötaustaisista Portugalin kansalaisista, jotka ovat onnistuneet murtautumaan lasikaton lävitse. Erikoispalkinto romaniaiheisesta artikkelista myönnettiin kreikkalaiselle Mika Kontourousille, joka kirjoitti romaninaisen ongelmista tämän pyrkiessä irrottautumaan heimon ja yhteiskunnan määräämästä perinteisestä roolista.

Journalistikilpailu on vuonna 2003 käynnistyneen "Moninaisuuden puolesta. Syrjintää vastaan" -tiedotuskampanjan näkyvimpiä toimia. Kampanjaa rahoitetaan EU:n Progress-ohjelmasta. Kilpailussa palkitaan painettujen julkaisujen ja verkkolehtien toimittajia, jotka työssään kiinnittävät huomiota yhteiskunnassamme edelleen varsin yleisiin ennakkoluuloihin ja syrjintään. Syrjintä voi johtua esimerkiksi etnisestä alkuperästä, uskonnosta, iästä, sukupuolesta, vammaisuudesta tai sukupuolisesta suuntautumisesta.

Vuoden 2007 kilpailussa palkitun portugalilaistoimittaja Maria Do Céu Nevesin tapaus osoittaa, että omantunnon herättäminen on helpompaa kuin lakien muuttaminen. Artikkeliaan ”Portugueses alimentam nova escravatura da Europa”(Diário de Noticias) varten hän työskenteli kolme viikkoa portugalilaisten vuokratyöntekijöiden joukossa Hollannin tomaattiviljelmillä. Vaikka kirjoitus herätti Portugalissa suurta huomiota televisiokeskusteluja myöten, toimittajan toivomiin lakimuutoksiin ei vielä ole ryhdytty. Vierastyöläiset eivät vieläkään voi esimerkiksi tehdä työsopimusta omalla kielellään. Do Céu Neves toivoo silti, että laajan keskustelun jälkeen maastamuuttajat olisivat aiempaa tietoisempia hyväksikäytön vaarasta.

Syrjinnän torjunta

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä