Διαδρομή πλοήγησης

Γιγαντοαφίσα της εκστρατείας κατά των διακρίσεων στο κεντρικό κτίριο της Επιτροπής

Δύο δημοσιογράφοι, μια Γαλλίδα και ένας Δανός, μοιράζονται το πρώτο βραβείο 2008 του διαγωνισμού «Ναι στη διαφορετικότητα, όχι στις διακρίσεις» που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η δυσκολία να είναι κανείς ομοφυλόφιλος στο φαλλοκρατικό κόσμο του ποδοσφαίρου, ή να ασπαστεί το μωαμεθανισμό σε μια δυτική κοινωνία, ή ακόμα να κάνει καριέρα αψηφώντας τα στερεότυπα και τις στατιστικές για την καταγωγή του συνιστούν μορφές διακρίσεων που καταγγέλλονται από τους δημοσιογράφους. Από τους 545 που διαγωνίστηκαν φέτος, δύο δημοσιογράφοι μοιράστηκαν το πρώτο βραβείο: η Γαλλίδα Pascale Krémer για το άρθρο της «Ομοφοβία και ποδόσφαιρο: το μάθημα του Chooz» (Le Monde) και ο Δανός Ole Hall για το άρθρο του «Οι Δανές μουσουλμάνες θύματα παρενοχλήσεων» (Morgenavisen Jyllands-Posten).

Οι δημοσιογράφοι Christiana Martins και Marisa Antunes από την Πορτογαλία κέρδισαν το τρίτο βραβείο για το άρθρο τους «Μια ελίτ που νίκησε το ρατσισμό» (Expresso). Το ειδικό βραβείο απέσπασε η Ελληνίδα δημοσιογράφος Μίκα Κοντορούση για το άρθρο της «Η Γιουζγιάν «σπάει» τα σύνορα της φυλής της» (Ελεύθερος Τύπος), στο οποίο περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετώπισε μια κοπέλα της φυλής Ρομ στην προσπάθειά της να ξεφύγει από το ρόλο που της επέβαλλαν η φυλετική της ομάδα και η κοινωνία.

Ο διαγωνισμός δημοσιογραφίας αποτελεί κορυφαία εκδήλωση στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ναι στη διαφορετικότητα, όχι στις διακρίσεις», η οποία καθιερώθηκε το 2003 και χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Progress. Βραβεύει τους δημοσιογράφους του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου οι οποίοι ευαισθητοποιούν το κοινό στις διάφορες προκαταλήψεις, τους αποκλεισμούς και τις διακρίσεις που υφίστανται ακόμα πολλοί πολίτες εξαιτίας της καταγωγής τους, της θρησκείας τους, της ηλικίας τους, του φύλου τους, της αναπηρίας τους ή του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Στο διαγωνισμό 2007 είχε βραβευθεί η Πορτογαλέζα δημοσιογράφος Maria Do Céu Neves. Για να γράψει το άρθρο της με τίτλο «Οι Πορτογάλοι θύματα μιας νέας μορφής δουλείας στην Ευρώπη»(Diário de Noticias), δεν δίστασε να μοιραστεί για τρεις εβδομάδες τη δύσκολη ζωή των Πορτογάλων εποχιακών εργατών σε θερμοκήπια ντομάτας στην Ολλανδία.

Η εμπειρία της μας διδάσκει ότι συχνά η αφύπνιση συνειδήσεων γίνεται γρηγορότερα από τη θέσπιση νόμων. Παρόλο που το άρθρο της είχε μεγάλη απήχηση στην Πορτογαλία, και συζητήθηκε και στην τηλεόραση, δεν οδήγησε στις προσδοκώμενες νομοθετικές αλλαγές ώστε να μπορούν, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι μετανάστες να υπογράφουν συμβάσεις γραμμένες στη γλώσσα τους. Παρόλ' αυτά, η Maria Do Céu Neves ευελπιστεί ότι κατάφερε τουλάχιστον να ευαισθητοποιήσει όσους σκοπεύουν να μεταναστεύσουν σχετικά με τον κίνδυνο εκμετάλλευσης που διατρέχουν.

Καταπολέμηση των διακρίσεων

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι