Навигационна пътека

Журналистически конкурс срещу несправедливостта - 06/02/2009

Знаме на кампанията срещу дискриминацията в централата на Комисията

Двама журналисти - французойка и датчанин - си поделят първата награда в конкурса „За многообразието, срещу дискриминацията“ за 2008 г., организиран от Европейската комисия.

Да приемеш своята хомосексуалност в подчертано мъжкия свят на футбола, да приемеш исляма, да се окажеш чужденец в собствената си страна, да отправиш предизвикателство към статистиката и клишетата, за да направиш кариера въпреки своя произход: дискриминацията приема различни форми и предизвиква многобройни коментари в пресата. В конкурса през 2008 г. участваха 545 статии, като с първа награда бяха отличени наравно творбите на двама журналисти: статията на французойката Паскал Кремер „Хомофобията и футболът: урокът на Chooz(„Монд“) и на датчанина Оле Хал „Датските мюсюлмани са подложени на тормоз(„Morgenavisen Jyllands-Posten“).

Трета награда получиха португалските журналистки Крищияна Мартинш и Мариза Антунеш за статията „Елитът, подложен на изпитание от расизма(Expresso). Специална награда бе присъдена на гръцката журналистка Мика Контуруси за нейната статия „Yuzyan разчупва границите на своя клан(Eleftheros Tipos) - портрет на жена от ромски произход, опитваща се да се освободи от ограниченията, наложени ѝ от нейния клан и обществото.

Журналистическият конкурс е една от централните дейности в рамките на кампанията „За многообразието, срещу дискриминацията“, започнала през 2003 г. и финансирана от европейската програма „Прогрес“. В него биват отличавани журналисти от печатни и електронни медии, които привличат вниманието на читателите към често срещаните предразсъдъци, отхвърляне и дискриминация на граждани заради техния произход, религия, възраст, пол, увреждания или сексуална ориентация.

През 2007 г. конкурса спечели португалската журналистка Мария ду Сеу Невеш. За да напише своята статия„Португалците допринасят за нова форма на робство в Европа“(Diário de Noticias), тя не се поколеба да сподели в течение на три седмици трудния живот на португалци, работещи временно в парници за домати в Нидерландия.

Нейният опит ни учи, че понякога съзнанието еволюира по-бързо от закона. Въпреки че нейната статия предизвика силен отзвук в Португалия, достигайки и до телевизията, тя все още не е довела до очакваните законодателни промени, за да могат например работниците мигранти да подписват договор на своя език. Въпреки това Мария се надява, че е успяла да предупреди кандидат емигрантите за експлоатацията, на която могат да станат жертва.

Борба срещу дискриминацията

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки