Navigációs útvonal

Új készségek = jobb állások - 17/12/2008

Újság álláshirdetéseit böngésző fiatal nő, kezében ceruzával © EC

Az Európai Bizottság megbízásából az európai munkaerő-piaci tendenciákról készített jelentés szerint a közeljövőben az uniós munkavállalók túlnyomó többségét a szolgáltatási ágazat foglalkoztatja majd.

Az európai munkaerő-piaci szükségletekről és kilátásokról készített legújabb jelentés English szerint 2020-ra az Európai Unióban foglalkoztatott munkavállalók 75%-a a szolgáltatási ágazatban – így például a biztosítási szektorban, az egészségügyben, a kiskereskedelemben, illetve az oktatásban – dolgozik majd.

A dokumentum arra is rámutat, hogy a jövőben a jelenleginél több munkahely betöltéséhez lesz szükség magasabb iskolai végzettségre és szakképzettségre az általános jellegű analitikai, kommunikációs és számítógépes, valamint a csapatmunkával kapcsolatos készségeken felül. A várakozások szerint ezzel egyidejűleg bizonyos területeken a szakképzettséget egyáltalán nem vagy csak kismértékben igénylő munkahelyek száma is növekedést mutat majd.

A jelentés elkészítésére az Európai Tanács kérte fel a Bizottságot annak érdekében, hogy megkönnyítse a munkavállalók felkészülését a holnap munkaerőpiacának English kihívásaira, és elősegítse a munkaerő-piaci szükségletek és a képzési kínálat összehangolását. Napjainkban számos ágazatban jelent problémát a munkaadók számára, hogy az európai álláshelyeket – különösen a magas szintű szakismereteket igénylő munkahelyeket – megfelelő képzettségű munkavállalókkal töltsék fel. Ugyanakkor arra is találunk példát, hogy magas iskolai végzettségű emberek alacsony szakképzettséget igénylő állásokban dolgoznak.

A Bizottság bejelentette: azt tervezi, hogy a gazdasági válság idején jobban nyomon követi a munkaerő-piaci változásokat, és rendszeres időközönként áttekintést ad a várható fejleményekről. Ezenfelül javaslatokat dolgozott ki, melyek az elhelyezkedési tanácsadás és a munkaerő-mobilitás ösztönzését célozzák, és azt szorgalmazza, hogy a globális munkaerőpiac jobb megértése érdekében az Unió fűzze szorosabbra nemzetközi szervezetekkel és egyes országokkal – köztük az Amerikai Egyesült Államokkal, Kanadával és Kínával – kialakított kapcsolatait. E törekvések megvalósítását segíti majd az a szakértői munkacsoport, mely 2009-ben kezdi meg működését.

Az európai munkaerőpiac rendkívüli ütemben változik. Ennek oka az új technológiák térhódításában, a globalizációban, a társadalom elöregedésében és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra történő áttérésben keresendő. A mezőgazdasági termelés és a hagyományos feldolgozóipar egyre inkább háttérbe szorul, miközben elmozdulás figyelhető meg a szolgáltatási ágazat és az ún. tudásalapú munkahelyek felé. A gazdasági növekedés és a társadalmi béke szempontjából elengedhetetlen, hogy a munkavállalók alkalmazkodni tudjanak a változásokhoz.

A várakozások értelmében 2006 és 2020 között az európai uniós tagországok összesen mintegy 20 millió új munkahelyet hoznak majd létre. Becslések szerint további 80 millió állás szabadul majd fel, amikor a II. világháborút követő demográfiai robbanás, az ún. baby boom során született generáció tagjai nyugdíjba vonulnak, és az aktív korú munkavállalók száma megfogyatkozik. Ezáltal munkaerőhiány lép majd fel azokban az ágazatokban is, amelyekben jelenleg leépítések zajlanak. A Bizottság a jelentés kapcsán felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy gazdasági válság idején nehéz megbízható foglalkoztatási előrejelzéssel szolgálni, és elképzelhető, hogy a közölt adatokat később módosítani kell.

Az Európai Bizottság a munkaerő-piaci helyzet javítása érdekében a fentieken túlmenően tervet dolgozott ki, mely az uniós tagországok között az oktatási és képzési rendszerek reformja English tekintetében megvalósuló együttműködést hivatott ösztönözni.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek