Sti

Ung kvinde med blyant læser stillingsannoncer i avis © EC

De fleste mennesker i EU arbejder snart i servicebranchen, viser ny rapport.

Senest i 2020 vil tre ud af fire lønmodtagere i EU arbejde i et af servicefagene, f.eks. forsikring, sundhed, detailhandel og uddannelse, viser ny rapport om det europæiske arbejdsmarkeds fremtid.

Rapporten siger også, at flere job kræver en højere uddannelse og særlige færdigheder ud over evnen til at analysere, kommunikere, arbejde på computer og i hold. Samtidig regnes der med mere efterspørgsel efter arbejde, der kun kræver få eller slet ingen færdigheder.

EU's regeringschefer bestilte rapporten for at forberede arbejdsstyrken på fremtidens arbejdsplads English og få bugt med nogle af de flaskehalse, vi ser i dag. I øjeblikket har mange brancher svært ved at besætte stillinger i EU, især job, der kræver høje kvalifikationer. Samtidig ser man ofte højtuddannede, der har job på lavt niveau. Det viser, at viden ikke altid betyder større færdigheder.

Kommissionen har afsløret planer om at overvåge arbejdsmarkedet nærmere på grund af den økonomiske krise, så der jævnligt kan udsendes opdateringer om den forventede udvikling. Den foreslår også at støtte erhvervsvejledning og lønmodtagernes mobilitet og forbedre forståelsen af det globale jobmarked gennem kontakter med internationale organisationer og lande som USA, Canada og Kina. Der vil i 2009 blive oprettet en ekspertgruppe, som skal støtte denne indsats.

Det europæiske arbejdsmarked forandrer sig hurtigt på grund af ny teknologi, globalisering, den aldrende befolkning og overgangen til en bæredygtig økonomi. Servicefag og videnbaserede job fortrænger i stigende grad landbrug og traditionel fremstillingsvirksomhed. Lønmodtagernes tilpasningsevne er afgørende for både vækst og social harmoni.

Der vil formentlig blive skabt omkring 20 millioner nye job i EU mellem 2006 og 2020. Samtidig forventes 80 millioner stillinger at blive ledige, i takt med at de store årgange går på pension, og den arbejdsdygtige befolkning falder. Der ventes mangel på arbejdskraft – selv i sektorer, hvor stillinger forsvinder. Kommissionen bemærker, at den økonomiske krise gør det svært at forudsige udviklingen i beskæftigelsen, og tallene kan derfor ændre sig.

Der er også lagt en plan frem om samarbejde mellem EU-landene om ændringer på uddannelsesområdet English .

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links